Meme dikleştirme ameliyatları; günümüzde minik ve gizlenebilen izlerle, çok az ağrı hissedeceğiniz biçimde ve hastanede yatmanız gerekmeden yapılıyor.
Sizi özgürleştirecek, daha genç ve formda gösterecek meme dikleştirme ameliyatının ardından, birkaç gün dinlenme süreci sonunda iş hayatına dönebilirsiniz.
Prof. Dr. Akın Yücel’in uyguladığı yöntemle meme dikleştirme ameliyatları, “Vertikal Mamaplasti” tekniğiyle yapılmakta olup, hastaya minimal iz ve en kısa iyileşme süresiyle kalıcı sonuçlar sağlanmaktadır.
Dr. Yücel, “Kanser ve Travma Sonrası Meme Dokusu Onarımı” konusunda özel olarak çalışmaktadır. “TPRECD (Türk Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Derneği) Meme Onarımı Grubu Başkanlığı” (2010-2014) yapmıştır. Halen benzer gruplarında çalışmalarını sürdürmektedir.
Meme Dikleştirme (Mastopeksi) Ameliyatları
Meme dikleştirme sarkmış memelerin tekrar dik bir konuma getirilmesi için yapılan cerrahi işlemdir. Bu ameliyat sırasında üç temel işlem yapılır: meme başları olması gereken yere taşınır, meme dokusu şekillendirilir ve deri fazlası çıkartılır. Memeler büyükse meme dokusunun fazlası çıkartılır, küçükse silikon protezlerle desteklenir. Meme dikleştirme ameliyatları büyük ve sarkmış memesi olanlar için küçültme ile birlikte, doğumlar ya da kilo verme sonrası içi boşalmış ve sarkmış hastalarda ise büyütme işlemi ile birlikte gerçekleştirilir.
Vertikal Mamaplasti yöntemi ile meme dikleştirme
Vertikal Mamaplasti şu anda en güncel meme dikleştirme tekniğidir. Bu yöntemde kalan iz, meme başı çevresinde ve buradan aşağıya inen dikey bir iz şeklindedir. Bu teknikte hem iz kısadır, hem de estetik sonuçlar iyidir. Meme tabanı daha iyi daraltılır, memeler daha dik durur. Ayrıca sonuçların kalıcılığı açısından da diğer yöntemlerden üstündür. Kliniğimizde bu güncel teknik uygulanmaktadır.
Meme dikleştirme ameliyatı kimlere yapılır?
Meme dikleştirme ameliyatı yapısal olarak sarkık memesi olanlara, büyük ve sarkık memesi olanlara, doğumlar ve süt verme sonrasında içi boşalarak memesi sarkanlara, aşırı kilo kaybı sonrasında memeleri sarkanlara ve yaşla beraber memeleri sarkanlara uygulanır. Ayrıca “Keçi Memesi” olarak da isimlendirilen “Tübüler Meme Deformitesi”ne sahip hastalara da bu işlem yapılır.
Meme dikleştirme ameliyatları hangi yaşlarda yapılır?
Meme dikleştirme işlemleri genelde doğum yapmış orta yaşlı hastalara yapılır. Ancak yapısal olarak memeleri sarkıksa çok genç yaştaki hastalara da yapılabilir. Özellikle “Tübüler Meme Deformitesi” olan hastalarda çok erken yaşlarda ameliyat yapılabilir. Tüm estetik işlemlerde olduğu gibi meme dikleştirme ameliyatları da 18 yaşından küçük hastalara, özel bir durum olmadıkça uygulanmaz.
Memede sadece dikleştirme operasyonu yeterli midir?
Eğer meme dokusunun büyüklüğü yeterli ise sadece dikleştirme işlemi yapılabilir. Ama dikleştirme ameliyatlarında sıklıkla meme küçültme işlemi de yapılır. Böylelikle memenin dik şeklini daha uzun süre koruyabilmesi sağlanmış olur.
Doğumlar ve kilo verme sonrası memelerinde doku kaybı gelişmiş hastalarda ise dikleştirmenin yanı sıra silikon protezler ile memenin dolgunlaştırılması da gerekir. Böylelikle dik ve dolgun bir meme görüntüsü elde edilebilir.
Meme dikleştirme ameliyatlarında anestezi gerekir mi?
Meme dikleştirme ameliyatı genel anestezi altında ve ameliyathane ortamında gerçekleştirilir.
Ameliyat öncesinde ve sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Meme dikleştirme ameliyatından önce her hastanın mamografi/meme USG çektirmesi gerekir. Memeye yapılan işlem öncesinde elde olan radyolojik görüntü, sonraki takipler açısından çok önemlidir. Ameliyatın üzerinden 1 yıl geçtiğinde mamografi/meme USG tekrarlanır.
Meme dikleştirme ameliyatında da tüm ameliyatlarda olduğu gibi 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durulmalıdır.
Kullanılmaması gerekenler ilaçlar:
Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler
(ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir).
Ginseng, Ginko Biloba, CO-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği gibi bitkisel ürünler ve tüm zayıflama ürünlerinin tüketimi 7 gün önce durdurulmalıdır.
Meme dikleştirme ameliyatı ne kadar sürmektedir?
Ameliyat yaklaşık 2 saat sürmektedir. Memelerdeki sarkıklık ne kadar fazla ise ameliyat o kadar uzun sürer.
Meme dikleştirme ameliyatı sonrasında neler yaşanır?
Ameliyat bitiminden 3 saat sonra yemek yenip, ayağa kalkılabilir. Ne zaman? Hastanın kesi yerinde küçük bir pansuman olur. İki gün sonra banyo yapabilir. Üç gün sonra kontrole gelir ve sonrasında işine dönüp normal günlük aktivitelerine başlayabilir, araba kullanabilir. İlk 3 hafta yürüyüş dışında spor yapmaması gerekmektedir. Yine ilk 3 hafta sporcu sütyenini gece gündüz takması gerekmektedir. Üçüncü haftadan sonra kol ve göğüs hareketleri dışında tüm spor aktivitelerini yapabilir. Altıncı haftadan sonra her türlü spor aktivitesi serbesttir.
Mastopeksi sonrası ilk 3 hafta memeler normalden daha yukarıda ve dik dururlar, görüntüleri doğal olmaz. Üçüncü haftadan sonra memelerin görünümü normal dönmeye ve memeler normal yerlerine inmeye başlarlar. Memeler tam şekillerini 3. ayda alırlar. Sonraki kontroller özel bir durum olmadıkça 3. hafta, 3. ay, 6. ay ve birinci yılın sonunda yapılır. Ameliyat üzerinden bir yıl geçtiğinde kontrol mamografisi/USG çekilir.
Meme dikleştirme ameliyatı sonucu kalıcı mıdır?
Hastanın yaşı ilerledikçe memelerde de bir miktar gevşeme olacaktır; ancak hiçbir zaman ameliyat öncesine geri dönme durumu söz konusu olmamaktadır.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Meme dikleştirme ameliyatları ağrılı mıdır?
Sadece dikleştirme yapıldığında ya da meme küçültme ile birlikte dikleştirme yapıldığında fazla bir ağrı olmaz. İlk birkaç gün hafif ağrılar olur ve basit ağrı kesicilerle kontrol edilebilir.
Meme dikleştirme ile birlikte meme protezi konulan hastalarda, eğer protez kas altına konulduysa, meme büyütme işlemlerindekine benzer bir ağrılı dönem yaşanır. İlk 3 gün daha kuvvetli ağrı kesicilerle bu dönem atlatılır. Dikleştirme işlemlerinde silikon protezler sıklıkla kas üzerine yerleştirilir ve genelde ufak protezler kullanılır. Bu nedenle protez uygulamalarında da fazla bir ağrı olmayacağı söylenebilir.
Meme dikleştirme ameliyatında iz kalır mı?
Meme dikleştirme ameliyatlarında sarkıklığın derecesine göre meme başı çevresinde ve meme üzerinde ve meme altında izler kalabilir, bu izler zamanlar silinir ve zor fark edilir hale gelir.
Meme dikleştirme için en sık kullandığımız yöntem “Vertikal Mastopeksi” işlemidir. Bu yöntemde hem iz çok fazla değildir, hem de estetik sonuçlar en iyidir. Kalıcılık açısından da “Vertikal Mastopeksi” diğer tekniklerden üstündür.
Meme dikleştirme ameliyatları süt vermeyi etkiler mi?
Meme küçültme ameliyatı için söylenenler dikleştirme ameliyatları için de geçerlidir. Dikleştirme ameliyatı yapılanlarda süt verememe riski, küçültme yapılanlara göre daha da düşüktür. Süt verme oranlarının normal kadınlardan farklı olmadığı söylenebilir.
Meme dikleştirme ameliyatlarında his kaybı oluşur mu?
Meme dikleştirme ameliyatlarından sonra geçici his kayıpları olabilir. Kalıcı his kaybı beklenen bir durum değildir. Ameliyattan birkaç ay sonra meme başları eski duyarlılıklarına kavuşur.
Meme dikleştirme ameliyatının meme kanseri ile bir ilişkisi var mı?
Meme dikleştirme işleminin meme kanseri ile herhangi bir bağlantısı yoktur. Küçültme ile birlikte yapıldığında meme kanseri riskini belirgin bir şekilde azaltır. Ayrıca çıkan parçaların patolojik incelemesi hasta takibi açısından önemli bir bilgi sağlar. Dikleştirme sırasında protez kullanılan hastalarda da kanser riski artmaz.