Kadın güzelliğinin vazgeçilmez unsuru olan memeler, meme büyütme ameliyatı dahil artık daha zahmetsizce ve gündelik yaşamınızı engellemeden şekillenebiliyor. Meme büyütme, küçültme, dikleştirme ameliyatları; günümüzde minik ve gizlenebilen izlerle, çok az ağrı hissedeceğiniz biçimde ve hastanede yatmanız gerekmeden yapılıyor.
Özgüveninizi artıracak, giyiminizi özgürleştirecek, son derece güvenli ve kalıcı güzellik sağlayan bu ameliyatların ardından, birkaç gün dinlenme süreci sonunda iş hayatına dönmek mümkün.
Meme büyütme ameliyatları kliniğimizde sızıntı, patlama vb. konularda ömür boyu garanti veren protez markaları ile yapılmaktadır.
Prof. Dr. Akın Yücel’in uyguladığı yöntemle meme küçültme ameliyatları; “Vertikal Mamaplasti” tekniğiyle yapılmakta olup , hastaya minimal iz ve en kısa iyileşme süresiyle kalıcı sonuçlar sağlanmaktadır.
Dr. Yücel, “Kanser ve Travma Sonrası Meme Dokusu Onarımı” konusunda özel olarak çalışmaktadır. “TPRECD (Türk Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Derneği) Meme Onarımı Grubu Başkanlığı” (2010-2014) yapmıştır. Halen benzer gruplarında çalışmalarını sürdürmektedir.
Modern meme büyütme cerrahisi 1963 yılında ABD’de ilk silikon meme protezlerinin kullanılması ile başlamıştır. Bu tarihten sonra da her yıl giderek artan sayıda protez ameliyatları yapılmıştır. Meme büyütme işlemleri tüm dünyada en hızlı artış gösteren estetik ameliyat olma özelliğini korumaktadır. 2010 yılında yalnız ABD de 296 bin kadın, meme büyütme ameliyatı geçirmiştir. Bu sayı 2000 yılına oranla % 39 artış göstermiştir. Hastalar arasında yapılan anketler meme büyütme ameliyatlarının hasta memnuniyetinin en yüksek olduğu cerrahi işlem olduğunu ortaya koymaktadır.
Meme büyütme ameliyatlarında amaç, memeyi sadece büyütmek değil, şekillendirmektir. Konulacak protezin seçiminde hastanın isteklerinin yanı sıra, vücut yapısı, göğüs kafesinin durumu, cilt yapısı gibi faktörler de göz önüne alınır. Yeni kuşak meme protezlerinin çok geniş bir ürün yelpazesi mevcuttur. Eskiden aynı hacimde tek bir protez varken, artık aynı hacimde ama farklı şekil ve boyutlarda çok sayıda protez üretiliyor. Böylelikle her vücut yapısına uygun bir silikon protez bulmak mümkündür.
Kimler meme büyütme ameliyatı için uygundur?
Memeleri küçük olan, doğum sonrası süt verme sonrası memelerinin içi boşalmış kişiler meme büyütme için ideal hastalardır. Orta veya daha büyük memesi olup memelerinde sarkma olan hastalar ise ayrı bir grupta değerlendirilir. Bu tür hastalarda protez konulurken sıklıkla dikleştirme işlemi de yapmak gerekir.
Meme büyütme ameliyatı hangi yaşlarda yapılmalıdır?
Meme büyütme ameliyatları genelde genç ve orta yaştaki hastalar tarafından tercih edilir. Kural olarak memelerin gelişimini tamamlaması beklenir. Özel durumlar dışında 18 yaş öncesinde protez ameliyatları yapılmaz. Meme büyümesi tamamlamış ise 18 yaşından sonra protez ameliyatları gerçekleştirilebilir.
Meme büyütme işlemlerinde ne tür protezler kullanılmaktadır?
Meme büyütme işlemlerinde sıklıkla silikon protezler kullanılır. Silikon protezler ilk üretildikleri zamandan beri büyük bir değişim geçirmişlerdir. Şu an kullanılan beşinci kuşak protezlerdir ve ilk nesil silikonlardan kalan patlama, sızıntı vb. soruna karşı üretici firmalar ömür boyu garanti vermektedirler. Yeni protezlerin özellikleri koheziv, yani akışkanlığı az bir jel içermeleri, protez yüzeylerinin pürtüklü olması, şekillerinin anatomik ya da yuvarlak olması ve vücut içindeyken de şekillerini koruyabilmeleridir. Bir dönem ortaya çıkan tuzlu su ile doldurulmuş protezler ise giderek geçerliliğini yitirmektedir.
Meme büyütme için protez dışında yağ enjeksiyonları kullanılabilir mi?
Meme büyütme işlemlerinde protez dışında yağ enjeksiyonları son yıllarda gündeme gelen bir konudur, ancak protezdeki kadar net ve kalıcı bir sonuç alınamadığından işlemin birkaç kez tekrarlanması gerekir. Meme protezi hastalarının genellikle zayıf olmaları ve vücutlarında yeterli miktarda yağ bulunmaması, bu yöntemin kullanımını kısıtlayan bir başka faktördür.
Ancak seçilmiş hastalarda ve belirgin meme asimetrisi olanlarda yağ enjeksiyonları uygulanabilir. Kök hücreden zenginleştirilmiş yağ enjeksiyonları yapılarak %80’e varan kalıcılık sağlanabilir. Bu da maliyetleri çok yükseltmektedir.
Yağ enjeksiyonları ile ilgili bir başka sorun, oluşan kalsifikasyonların (oluşabilecek kireçlenmeler) ileride çekilecek mamografileri etkileme riskidir.
Yağ enjeksiyonları dışında dolgu maddeleri ile meme büyütme işlemi yapılabilir mi?
Yüksek miktarda hyalüronik asit enjeksiyonları ile meme büyütme işlemleri yapılmaktadır. Ancak bu işlemler; sonuçların kalıcı olmaması, çok pahalı olması ve komplikasyon oranlarının yüksek olması gibi nedenlerle fazla yaygınlaşmamıştır. Ancak çok özel durumlarda, hastaya olası riskleri açıklanarak uygulanabilir.
Meme Protezi kas altına mı, kas üstüne mi yerleştirilir?
Protezler, zayıf ve cilt altı ince olan hastalarda kas altına yerleştirilir. Protezin üst kısmı kas altında, alt kısmı meme altında kalır. Bu yöntem “dual-plan” olarak adlandırılır ve modern meme cerrahisinde en çok bu teknik tercih edilir. Cilt altı dokusu yeterince kalın olan hastalarda ise meme dokusunun ya da adale zarının (fasyanın) altına protez yerleştirilebilir.
Ameliyat öncesinde ve sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Meme ameliyatlarından önce her hastanın mamografi/meme USG çektirmesi gerekir. Memeye yapılan işlem öncesinde elde radyolojik görüntü, sonraki takipler açısından çok önemlidir. Ameliyatın üzerinden 1 yıl geçtiğinde mamografi/meme USG tekrarlanır.
Meme büyütme ameliyatında da tüm ameliyatlarda olduğu gibi 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durulmalıdır.
Kullanılmaması gerekenler ilaçlar:
Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesicilerdir.
(ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir).
Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler ve tüm zayıflama ürünlerinin tüketimi 7gün önce durdurulmalıdır.
Meme büyütme ameliyatlarında anestezi gerekir mi?
Meme büyütme ameliyatı genel anestezi altında uygulanır.
Meme büyütme ameliyatı ne kadar sürmektedir?
Ameliyat süresi yaklaşık 1-1,5 saat sürmektedir.
Meme büyütme ameliyatı sonrasında neler yaşanır?
Ameliyat bitiminden 3 saat sonra yemek yenip, ayağa kalkılabilir. Genellikle 6 saat sonra hasta, hastaneden taburcu edilir. Hastanın kesi yerinde küçük bir pansuman olur. İki gün sonra banyo yapabilir. Üç gün sonra kontrole gelir ve sonrasında işine dönüp normal günlük aktivitelerine başlayabilir, araba kullanabilir.
İlk 3 hafta yürüyüş dışında spor yapmamak gerekir. Yine ilk 3 hafta sporcu sütyeninin gece gündüz takılması tavsiye edilir. Üçüncü haftadan sonra kol ve göğüs hareketleri dışında tüm spor aktivitelerini yapabilir. Altıncı haftadan sonra her türlü spor aktiviteleri serbesttir.
Protezler ilk 3 hafta normalden daha yukarıda dururlar ve görüntüleri doğal olmaz. Üçüncü haftadan sonra yumuşamaya ve normal yerlerine inmeye başlarlar. Memeler tam şekillerini ancak 3. ayda alırlar. Sonraki kontroller özel bir durum olmadıkça 3. hafta, 3. ay, 6. ay ve birinci yılın sonunda yapılır. Ameliyat üzerinden bir yıl geçtiğinde kontrol mamografisi/USG çekilir.
Ameliyat sonrası ağrı olur mu?
Protez kas üzerine konulduğunda hemen hemen hiç ağrı olmaz. Kas altı uygulamaları daha ağrılıdır. Ancak ağrıya en aza indirmek için ameliyat sırasında uzun etkili ve güçlü uyuşturucular yapılır. Bunlar sayesinde hasta uyandığında şiddetli bir ağrı hissetmez. Ağrı ertesi gün daha belirgin olur ancak ağrı kesicilerle kontrol edilebilir ve dayanılmaz değildir. Daha sonraki günlerde ağrıdan çok baskı hissi duyulur. Baskı hissi konulan protezin büyüklüğüne ve hasta cildinin gerginliğine bağlı olarak ilk 3 hafta hissedilebilir.
Meme büyütme ameliyatı sonrası iz kalır mı?
Her ameliyat sonrası vücutta bir iz kalır. Ancak meme büyütme ameliyatları izin en az olduğu işlemler arasındadır. Protezi yerleştirmek için 4-5 cm’lik bir kesi yapılır. Protezler meme altından, meme başından ya da koltuk altından konulabilir.
Meme başı uygulamalarında iz daha az kalıyormuş gibi gözükse de, meme dokusunun kesilmesi ve kapsül kontraktürü oranlarının görece daha fazla olması nedeni ile artık meme altı kesileri daha çok tercih edilmektedir. Ayrıca meme başı küçük hastalarda protezler meme başı kesilerinden yerleştirilemez. Son dönemde tüm dünyada en sık meme altı kesileri tercih edilmekte ve en güvenli yaklaşım olarak kabul edilmektedir. Bu iz, tam meme altı kıvrımında kalır. Uzun dönemde tüm izler belirsizleşir ve hastaları rahatsız etmez. Ancak cilt özellikleri nedeni ile yara izleri belirgin kalan hastalarda nadiren iz sorunları yaşanabilir.
Hamile kalınca protezi çıkarmak gerekir mi?
Hamilelik süresince ve emzirme sırasında anne ya da bebek protezden etkilenmez. Ancak hamilelik sonrasında memede sarkma olabilir. Bu durumda süt verme işleminin bitiminden sonra meme toparlama işlemi yapılabilir.
Meme büyütme ameliyatı sonrası hasta, emzirebilir mi?
Yapılan araştırmalar, meme büyütme operasyonlarının emzirme üzerine herhangi bir etkisi olmadığını göstermektedir.
Meme Protezlerinin değişmesi gerekir mi?
Eski protezler için değişme söz konusuydu ve 8-10 yıl içinde değişmeleri gerekirdi. Ancak son yıllarda kullanılan 5. kuşak formstable protezler için bu durum geçerli değildir. Bu protezler ömür boyu kullanılabilir, çok nadiren sorun yaşanır ve değişim yapılır. Protez üreten firmalardan bir kısmı, protezden kaynaklanan herhangi bir sorun yaşanırsa, değişim garantisi vermektedirler.
Sıkça Sorulan Sorular:
Meme protezleri mamografiyi olumsuz etkiler mi?
Meme protezi sonrasında düzenli radyolojik takiplere devam edilebilir. Meme protezleri mamografiyi olumsuz etkilemez. Yeni çıkan dijital mamografi cihazları, bu konuda tecrübeli radyologların elinde, meme protezi olan hastalarda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Ayrıca ultrasound ve MR tüm hastalara uygulanabilir. Ayrıca protez, meme altından konulduğunda meme dokusu kesilmediğinden herhangi bir iz de bırakmaz.
Meme büyütme ameliyatı sonrası karşılaşılabilecek sorunlar nelerdir?
Erken dönemde kanama, enfeksiyon, yara iyileşmesi sorunları yaşanabilir. Ancak bunlar nadir gözlenen problemlerdir. Meme protezlerinde uzun dönemde karşılaşılan sorunlar kapsül kontraktürü, simetri bozuklukları ve estetik sorunlardır. Protez kaçakları ve patlamalar artık iyi marka protezlerde gözlenmemekte, bu konuda Allergan ve Mentor gibi markalar ömür boyu ürün garantisi vermektedirler.
Kapsül kontraktürü vücudun protezi yabancı bir cisim olarak algılayarak onu sert bir kapsülle çevrelemesi ve bir tarafa doğru itmesidir. Kapsül kontraktürü geliştiğinde, şiddetin bağlı olarak memede sertleşmeye, asimetriye ve görüntü bozukluğuna yol açar. Görülme sıklığı %1 ile % 5 arasında değişir. Oluşursa hastanın tekrar ameliyat edilerek kapsülün çıkarılması, V protezin değiştirilmesi gerekir. Tekrarlarsa bir kez daha ameliyat yapılabilir. İnatçı kapsüller sık karşılaşılan bir durum değildir. Yeni kuşak protezlerde kapsül oranları düşüktür. Ameliyatta özenli bir teknik kullanılması ve abartılı büyüklükte protezlerin uygulanmaması kapsül riskini azaltmaktadır.
Protez sonrası karşılaşılabilen diğer sorunlar arasında asimetriler, protezlerin dışarıdan görünüyor olması, protez üzerinde dalgalanmaların görülmesi, memelerin doğal gözükmemesi sayılabilir. Aşırı büyük protezlerin kullanılmaması, beşinci kuşak form stable protezlerin kullanılması, zayıf hastalarda protezlerin kas altına yerleştirilmesi ve özenli bir cerrahi ile bu sorunların tümü azaltılabilir.
Silikon protezler kanser yapar mı?
1993 yılında Food and Drug Administration Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), silikon protezlerin kullanımını 10 yıllığına durdurdu. Bunun sebebi, meme kanseri üzerindeki etkisinin belirsiz olması, mamografik incelemeleri bozabileceği endişesi, bir takım eklem hastalıklarına yol açabileceği şüphesiydi. Bu 10 yıl boyunca yapılan çalışmalar, bu şüphelerin tümünün yersiz olduğunu kanıtlamıştır. 2003 yılından itibaren ABD’de silikon protez kullanımı tekrar serbest bırakılmıştır. Bu nedenle silikon protezlerin meme kanseri üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı söylenebilir.
Meme büyütme ameliyatlarında his kaybı olur mu?
Meme başlarında bazen geçici his kayıpları ya da aşırı hassasiyet durumları olabilir. Bu yakınmalar genellikle birkaç ay içerisinde tamamen düzelir. Kalıcı his kayıpları çok nadirdir. His kayıplarının en önemli nedeni aşırı büyük protezlerin kullanılmasıdır. Ayrıca kapsül kontraktürü gelişen hastalarda his kaybı ve ağrı olabilir.
Kas altına yerleştirilen protezler, kolda güç kaybı yapar mı?
Yapılan araştırmalar, kas altına yerleştirilen protezlerin kolda güç kaybına neden olmadığını göstermektedir. Bu nedenle sporculara da kas altı protezi yerleştirilebilir.,
Meme hakkında her şey blog kategorisinden ile konuyla ilgili diğer bilgilere ulaşabilirsiniz.