Meme ucu estetiği, işlem türüne göre lokal ya da genel anestezi altında yapılır. Klinik ortamda lokal anesteziyle uygulanan meme ucu işlemlerinde herhangi bir ön hazırlık ve dinlenme sürecine ihtiyaç duyulmaz, hasta işlem ertesi gündelik hayata dönülebilir.
Meme ucu kadın erkek herkeste bulunur. Bu dokunun arkasında meme ucunu kaplayan bir kas tabakası vardır. Bu kas tabakasının içinde sinir uçları da bulunur ve korkmak, üşümek, stres yaşamak, cinsel açıdan uyarılmak gibi durumlarda uyarılıp belirginleşebilirler.
Meme ucunun etrafında bağ dokuları da bulunur. Kadınlarda süt kanalları çıkışı da bu bölgededir ve doğumla beraber bebeklerin emzirilmesi için oluşan süt, kanallardan geçerek ve meme ucundan çıkarak bebeği besler.
Meme ucunun büyük, küçük, asimetrik, içe gömülü olması birçok sebebe bağlı ortaya çıkabilir. Kıyafet seçiminde, cinsel hayatında ya da emzirme sürecinde kişiyi rahatsız edebilen bu durum, plastik cerrahlarca kolayca tedavi edilebilir. Bu işlemden sonra hastalar kısa bir dinlenme evresinin ardından günlük hayatlarına, iş hayatlarına geri dönebilirler.
Meme ucunda ve areola denilen kahverengi meme halkasında görülebilen, doğuştan gelen yahut doğum, kilo alıp verme gibi durumlardan sonra oluşan veya kanser sonrası meme onarımı sırasında karşılaşılan sorunlar genellikle üç şekilde gözlenmektedir.
- Meme ucunun yokluğu
- Meme ucunun içeri gömülü olması (inverted nipple)
- Meme ucunun ve/veya meme halkasının çok iri, geniş olması
Bu sorunlar estetik cerrahi ile çözümlenebilir. Meme ucunun oluşturulmasında dövme tekniğinden de yararlanılır. Meme ucunda en sık rastlanan sorun, içeri gömülü meme uçlarıdır. Bu durum estetik bir sorun yaratmanın yanı sıra kişi doğum yaparsa, bebeği rahatça emzirmesine de engel teşkil edebilir.
Meme ucu sorunları için başvurulacak hekimler plastik cerrahi uzmanlarıdır. Meme ucu sorunları meme kanseri tedavisi ardından oluşmuşsa, meme ucu onarımı, meme onarımı tedavisinin bir unsuru olarak ele alınmaktadır.
Meme ucu estetiği için Prof. Dr. Akın Yücel’in yaklaşımı:
Meme başı asimetrilerine genellikle meme asimetrileri de eşlik ediyor ve bu sorun mamaplasti işlemiyle düzeltilebiliyor. İçeri çökük meme ucu (inverted nipple) için kesi yapmadan bağ dokularını gevşetiyorum ve dikişlerle yaklaştırdığım meme dokusuyla destekliyorum. Kanser sonrası meme onarımlarında ise nipple için ilk tercihim diğer meme başını paylaştırmak, bu mümkün değilse lokal flepler. Areola için en pratik ve belki de en başarılı yöntem ise dövme yapmak.
Meme başı asimetrilerine genellikle meme asimetrileri de eşlik ediyor ve bu sorun mamaplasti işlemiyle düzeltilebiliyor. İçeri çökük meme ucu (inverted nipple) için kesi yapmadan bağ dokularını gevşetiyorum ve dikişlerle yaklaştırdığım meme dokusuyla destekliyorum. Kanser sonrası meme onarımlarında ise nipple için ilk tercihim diğer meme başını paylaştırmak, bu mümkün değilse lokal flepler. Areola için en pratik ve belki de en başarılı yöntem ise dövme yapmak.
Meme ucu çöküklüğü, meme ucunun gömülü olması (inverted nipple) nedir, neden olur?
Meme ucunun gömülü/içeri çökük olması doğuştan olabileceği gibi hamilelik ve emzirme meme travmaları, meme küçültme ameliyatlarındaki komplikasyonlar, meme enfeksiyonları, memenin büyümesi, sarkması sonucu olabilir. Meme ucunun sebepsiz yere içeri çekilmesi meme kanserinin bir işareti olabileceğinden, bu gibi durumlarda hiç beklemeden bir meme cerrahına başvurmak gerekir.
“İnversiyon” denilen içeriye dönük meme ucuna genellikle doğum yapmış veya küçük memeli kadınlarda rastlanır.
Meme ucu çöküntüsü (inverted nipple) nasıl tedavi edilir?
Meme ucu çökük, içeri gömülü hastalar aynı zamanda küçük memeye sahiplerse, çoğu zaman meme büyütme ameliyatı, içe çökük meme ucunu da düzeltmek için yeterlidir. Eğer gömülü meme ucu elle muayene esnasında sıkıştırıldığında doğal görünümüne kavuşup belirginleşiyorsa meme protezi, meme dokusunu dışarı doğru iteceği için çökmüş meme ucu dışarı çıkarak doğal görüntüsüne kavuşur.
Eğer meme büyükse ya da meme büyütme uygulanmayacaksa basit bir operasyonla meme ucunu belirginleştirilir ve dik durması sağlanabilir. Lokal anestezi altında yapılan bu işlemde, meme ucunu içeri çeken bağ dokusu gevşetilir ve meme başının altı yumuşak doku flepleriyle desteklenir. Bu yöntem kimi hastalarda emzirme sorununa yol açabilir. Bu sebepten genç hastalarda yağ enjeksiyonları ile meme ucu belirginleştirilmesi sağlanabilir.
Kanser sonrası onarımlarda meme başı lokal deri flepleri ile, ya da diğer meme başından taşınan dokuyla şekillendirilir. Areola ise dövme yapılarak ya da deri grefti ile oluşturulur.
Aşırı büyük ve dışa dönük meme ucunun tedavisi
Meme ucunun içeri gömülü olması kadar, dışa doğru fazla çıkıntı yapmış olması, fazla büyük olması da sorun teşkil eder. Özellikle sık doğum yapan, emziren kadınlarda bu soruna rastlanmaktadır. Meme ucundaki kahverengi alanın ve ucunun küçültülmesine yönelik basit bir cerrahi operasyonla fazla büyük meme uçlarının estetik bir görüntüye kavuşturulması mümkündür.
Aşırı büyük meme ucu kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de görülebilir ve aynı işlem erkeklerde de meme ucu küçültme amaçlı uygulanabilir.
Meme ucu yokluğu nasıl tedavi edilir, meme ucu nasıl oluşturulur?
Meme ucu nadiren doğuştan olmayabileceği gibi; meme kanseri, enfeksiyon, yanık ve travmalar sonucu sonradan da kaybedilebilir. Bu durumda en sık uygulanan tedavi, meme ucuna areola denilen kahverengi alanın dövme ya da kalıcı makyajla oluşturulmasıdır. Hastanın dokusunun uygun olması durumunda, doku alınarak meme ucunun oluşturulması da söz konusu olabilir.
Meme kanserinin ardından meme başının onarılması işlemi için genellikle tedavinin üzerinden 6 ay ile 12 ay arasında bir zaman geçmesini beklenmektedir.
Meme ucu asimetrisi nedir, nasıl tedavi edilir?
Meme uçlarının konumları ya da boyutları farlı olabilir. Bu durum genellikle meme asimetrilerinde gözlenir. Mamaplasti işlemi sırasında memelerle birlikte meme başları da eşitlenir.
Meme ucu estetiği öncesi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Bu işlem, türüne göre lokal ya da genel anestezi altında yapılır. Klinik ortamda lokal anesteziyle uygulanan meme ucu işlemlerinde herhangi bir ön hazırlık ve dinlenme sürecine ihtiyaç duyulmaz, hasta işlem ertesi gündelik hayata dönülebilir.
İşlem genel anestezi altında, kesi oluşturarak yapılacaksa kan sulandırıcıların işlem öncesi ve sonrası bir süre kullanılmaması tavsiye edilir.
İşlemden sonra banyo yapmak, denize havuza, saunaya girmek, egzersiz yapmak için ne kadar süre geçmesi gerektiği hekim tarafından belirtilse de genellikle bu etkinliklerin ilk 48 saat yapılmaması gerekir.
Operasyon sonrasında enfeksiyon riskine karşı doktor tarafından antibiyotik ilaç reçete edilmişse ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.
İşlemin türüne göre 2 hafta kadar sporcu sütyeni kullanılması gerekebilir.
İyileşme tamamlanana kadar çok dar, meme bölgesini sıkan kıyafetlerden uzak durulması gerekir.
Meme ucu estetiği her yaşta yapılabilir mi?
Bu işlem ergenliğini dolayısıyla meme gelişimini tamamlayan herkese yapılabilir.
Meme ucu estetiğinin sonuçları kalıcı mıdır?
Bu işlemin sonuçları kalıcıdır, oluşturulan görüntü uzun yıllar korunur.
Meme ucu estetiğinin riski var mı?
Bu işlem riskli bir işlem değildir. Ancak gömülü olan meme ucu tedavisi sonrası emzirme sorunları yaşanabilir. Çocuk planlayan hastalarda hangi yöntemle gömülü meme ucu tedavisi yapılacağı iyi bir hekim hasta diyaloğu üzerine kararlaştırılmalıdır.
Meme ucu estetiği, meme ucu oluşturulması sonrasında iz kalır mı?
Meme ucu estetiği sonrasında iz kalıp kalmaması, soruna ve uygulanan tekniğe bağlıdır. Meme ucuna kesi ve dolayısıyla dikiş yapılan bölgede hafif bir iz olması doğaldır, bu iz zaman geçtikçe hafifleyecektir.
Operasyon ertesi oluşacak ödem, kızarıklık ve iz giderek azalır ve ten rengiyle bütünleşir. İşlem sonucunun tam olarak görülebilmesi için birkaç ay beklenmesi gerekir.
Meme ucu estetiği hakkında sıkça sorulan sorular
Areola küçültme, areola ameliyatı, areola estetiği nedir?
Memeye estetik görünüm kazandıran dokulardan birisi de meme ucudur. İçerisinde 15-20 adet süt kanalı bulunduran meme başı (nipple) ile areola dediğimiz pembe ya da kahverengi renkte bir halkadan oluşur.
Meme ucunda karşılaşılan sorunlar:
- Gömülü meme ucu (inverted nipple)
- Fazla iri ve geniş meme ucu
- Meme ucunun yokluğu
- Meme uçlarının asimetrik olmasıdır.
Bu sorunlar, meme ucu sorununun durumuna bağlı olarak lokal ya da genel anestezi altında basit sayılabilecek bir operasyonla giderilebilir.
Meme ucunun içe kaçması nedir, nasıl tedavi edilir?
Meme ucunun içe kaçması olarak tarif edilen, meme ucu nasıl çıkarılır olarak araştırılan sorun; gömülü meme ucu sorunudur. Meme ucunun içe kaçması, eğer meme küçükse ve meme büyütme düşünülüyorsa meme protezlerini yerleştirilmesiyle büyük ölçüde çözümlenir. Gömülü meme ucu elle muayenede sıkıştırıldığında doğal görünümüne kavuşup belirginleşiyorsa meme implantı, meme dokusunu dışarı doğru iteceği için ile çökmüş meme ucu dışarı çıkarak doğal görüntüsüne kavuşur.
Meme ucunun sebepsiz yere içeri kaçması kanser işareti olabilir ve en kısa sürede meme cerrahı tarafından değerlendirilmelidir.
Meme ucu yapılıyor mu?
Evet, içeri gömülü meme sorunu çözülebilir, meme ucu hiç yoksa ya da meme kanseri, yanık, kaza gibi bir sebepten dolayı hasar görmüşse, kaybolmuşsa bu durumda da meme ucu oluşturulabilmektedir.
Meme ucu estetiği fiyatları, meme ucu estetiği fiyatları İstanbul, meme ucu ameliyatı fiyatı 2023
“Meme ucu estetiği”, “meme ucu estetiği fiyatları 2023”, “areola küçültme fiyatları” “meme ucu ameliyat fiyatı İstanbul” bu işlemi planlayan hastaların en merak ettiği sorular arasında yer alır. Hastanın genel durumu, işlemin yapıldığı yer, uygulayan hekimin tecrübesi gibi unsurlar işlem maliyetini belirler. Meme ucu estetiği fiyatları hakkında en doğru bilgiyi hekiminizden alabilirsiniz. Fiyatlar ve işlem süreci hakkında detaylı bilgi almak için bize yazabilirsiniz ya da (0212) 236 12 92 no’lu telefondan bize ulaşabilirsiniz.
Meme ucunu daha estetik hale getirme ve deformasyonları gidermek için hangi işlemler yapılır?