Kanser sonrası meme onarımı, meme kanseri tedavisinin bir parçasıdır. Hastaların vücut bütünlüğünü geri kazandıran ve onları hayata bağlayan meme onarımları konusunda hastaların bilgilendirilmesi, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından da önerilmektedir. Meme kanseri tedaviniz ne şekilde yapılırsa yapılsın uygun bir meme onarımı seçeneği için plastik cerrahınız size uygun yöntemi önerecektir.
Meme kanserinde tedavi süreci nasıl ilerler?
Meme kanseri teşhisi genellikle radyolog tarafından konulur. İlk biyopsi yine radyolog ya da genel cerrah tarafından alınır. Teşhis kesinleştiğinde hasta genel cerrah, radyolog, patolog, tıbbi onkolog, radyasyon onkoloğu ve plastik cerrah tarafından değerlendirilir ve hastanın özelliklerine ve tümörün evresine göre tedavi planlaması yapılır.
Mastektomi (memenin alınması, memenin içinin boşaltılması) nedir?
Hastalığın teşhisinin ardından ilk aşama kanserli dokuların alınmasıdır. İleri tümörlerde cerrahi öncesinde “neoadjuvan kemoterapi” ile tümör küçültülebilir. Hastalar tarafından “memenin alınması”, “memenin içinin boşaltılması” olarak da tanımlanan bu ameliyata “mastektomi” denir. Bu aşamada genel cerrahlar tarafından, kanserli meme dokusu ya da memenin bütünü alınır. Günümüzde daha çok “meme koruyucu mastektomi” ya da “deri koruyucu mastektomi” işlemleri yapılmaktadır. “Total mastektomi”, yani memenin tamamının alınması sadece ileri vakalarda tercih edilmektedir.
Erken evre meme kanseri hastalarında, mastektomi ameliyatı ile aynı anda onarım süreçlerine başlanabilir. Bu mümkün değilse, kanser tedavisinin gidişatına göre onarım süreçleri planlanır.
Meme onarımında hangi yöntemin kullanılacağına nasıl karar verilir?
Hangi yöntemin kullanılacağını hastadaki dokuların durumu, vücut yapısı, alınan tedaviler, radyoterapi görüp görülmeyeceği, tümörün evresi, diğer memenin büyüklüğü, yaş, hastanın doğum yapıp yapmadığı gibi pek çok faktör belirler. Tüm bunlar değerlendirildikten sonra kullanılabilecek seçenekler belirlenir. Bu seçeneklere hasta, doktorla birlikte bir karar verir. Meme onarımı uzun bir süreçtir ve her aşamasında karşılıklı konuşarak ortak kararlar alınır. Bu sürecin başarı ile tamamlanabilmesi için hekim ve hastanın birbirlerini iyi anlayabilmeleri ve karşılıklı güvenin oluşması son derece önemlidir.
Memenin alınması sonrası yenisi nasıl yapılır?
Memenin alınması sonrası onarım yöntemlerine, kanser tedavisi sürecine göre karar verilir. Burada hastanın kendi dokusuyla yapılan onarımlar, silikon protezlerle yapılan onarımlar ve yağ enjeksiyonu yöntemlerinden uygun olanları kararlaştırılır.
Onarım tedavisi için başvuran hastalar çoğunlukla “Mastektomi sonrası silikon ameliyatı olabilir miyim?” sorusunu yöneltirler. Ancak bu soru eksik bilgiden kaynaklı olup, meme protezi dışındaki yöntemler konusunda da hastanın bilgilendirilmesi gerekir.
Koruyucu mastektomi nedir?
Koruyucu mastektomi, sağlam memenin koruyucu amaçla alınmasıdır. Bu işlem meme kanseri olmamış, ancak yüksek risk altında olan kadınlara, genellikle ailelerini tamamladıktan sonra yapılır. Gen testi (BRCA testi) sonrası yüksek risk saptanan kadınlarda beraberinde yumurtalıklar da alınabilir. Tek taraflı kanser gelişmiş hastalarda, diğer memeye de koruyucu mastektomi yapılması hem kanser riskini azaltır, hem de daha iyi simetri elde edilmesini sağlar.
Meme onarımlarında amaç nedir?
Meme onarımının nihai amacı hastanın vücudu ile uyumlu büyüklükte, şekli güzel, dokusu normale yakın, simetrik memeler elde etmektir. Meme onarımlarında, çeşitli rekonstrüksiyon yöntemleri estetik kaygılarla uygulanır ve eldeki dokulardan elde edilebilecek en güzel sonuç alınmaya çalışılır. Bunu yaparken vücudun diğer bölümlerine olabildiğince az zarar verilmelidir. Onarım süreci hastanın sonraki kanser tedavisini ve takibini engellememelidir.
Meme protezli onarımlar hangi hastalarda tercih edilmelidir?
Günümüzde yapılan meme onarımlarının %75’i meme protezleri ile yapılmaktadır. Bu oran 2000 yılında sadece %xx idi. Bu artışın başlıca nedeni “deri koruyucu mastektomi” ameliyatının sık uygulanmaya başlanmasıdır. Deri eksikliği olmayınca vücudun başka yerinden doku taşıma zorunluluğu da azalmıştır. Protez teknolojisindeki gelişmeler de protezle yapılan onarımları olumlu yönde etkilemiştir. Önceleri radyoterapi alan ya da alacak olan hastalarda protezli yöntemler kullanılmazken, radyoterapideki gelişmelerle cilt komplikasyonları çok azalmış ve radyoterapi görenlerde de protezler yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yağ enjeksiyonlarının radyoterapi hasarının giderilmesinde etkili olması, protez kullanımı daha da artırmıştır. Yüksek riskli hastalara uygulanan ya da karşı memeye yapılan “koruyucu mastektomi” işlemleri sonrasında da protezlerle onarım yapılır.
Meme Protezli Onarımların Avantaj ve Dezavantajları
Protezli onarımlar vücudun başka yerlerinden doku taşınmasına göre daha basit işlemlerdir. Ameliyat meme bölgesi ile sınırlı kalır. Ameliyat sonrasında hastalar çok daha kısa sürede normal yaşantılarına dönebilirler. Başka yerden doku taşınmadığından ilave bir iz olmaz. Onarım memenin orijinal cildi ile yapılır ve renk uyumu gibi sorunlar yaşanmaz. Yeni oluşturulan memede mastektomi izi dışında ilave bir dikiş izi olmaz.
İşlemin en önemli dezavantajı silikon protez gibi bir yabancı cisim kullanılıyor olmasıdır. Mastektomi hastalarında kapsül kontraktürü, protez görünürlüğü, dalgalanmalar gibi sorunlar görülebilir. Protezle onarım yapılabilmesi için sağlam ve kalın bir cilt örtüsü gerekir. Meme boşaltılırken meme cildi çok inceltildiğinden, protezler göğüs adalesinin arkasına konur ya da sentetik yamalarla sarılır. Meme cildi daha sonra yağ enjeksiyonları ile kalınlaştırılarak daha doğal bir görünüm ve doku elde edilebilir.
Karşı tarafla simetri oluşturmak bu yöntemde daha güçtür. Memeler ilk başta simetrik görünseler bile, zaman geçtikçe normal meme yaşlanıp sarkarken silikonlu taraf hep dik kalır ve asimetriler belirginleşir. Bu nedenle protezle meme onarımlarında genellikle karşı memeye ya “koruyucu mastektomi” yapılır, ya da meme dokusu azaltılarak protezle bir dikleştirme yapılır.
Küçük memesi olan, memeleri fazla sarkık olmayan, cilt altı dokusu kalın, radyoterapi görmemiş ve deri koruyucu mastektomi yapılmış hastalar protezli onarımlar için ideal hastalardır. İnce derili, zayıf hastalarda ilave yağ enjeksiyonu seansları ile doğal bir görünüm elde edilebilir. Memesi büyük ve sarkık olan hastalarda “deri küçültücü mastektomi” işlemi ile beraber protezle onarım yapılır.
Doku genişletici ile meme onarımı nasıl yapılır?
Doku genişleticiler meme protezi şeklinde, ancak içi boş silikon balonlardır. Radyoterapi alması öngörülen hastalarda, ya da memenin cildi ile birlikte tamamının alındığı “total mastektomi” işlemlerinden sonra, göğüs adalesinin altına doku genişletici yerleştirilir ve ameliyattan 3 hafta kadar sonra yavaş yavaş şişirilmeye başlanır. Böylece meme bölgesindeki cildin de genişlemesi sağlanır. Memedeki cilt dokusu gerekli genişliğe ulaştıktan sonra hasta radyoterapi almaya başlar. Radyoterapinin bitiminden belli bir süre sonra doku genişletici çıkartılarak kanserli memeye silikon protez yerleştirilir.
Hastanın Kendi Dokularıyla (Fleplerle) Meme Onarımı
Onarım işlemi silikon protezler dışında hastanın kendi vücudundan alınan “flep” adı verilen dokularla da gerçekleştirilebilir. Çoğunlukla hastanın karın ve sırt bölgesinden alınan dokular, meme bölgesine taşınarak onarım ameliyatı yapılabilir. Bu dokular, altındaki adalelerle birlikte göğüs duvarına çevrilebileceği gibi, mikrocerrahi yöntemi ile damarları birbirine mikroskop altında bağlanarak da taşınabilirler.
Hangi hastalarda kendi dokusu ile onarım tercih edilir?
Mastektomi sonrası ileri derecede cilt kaybı olan “total mastektomi” hastalarında, göğüs duvarındaki deri kalitesinin iyi olmadığı durumlarda, radyoterapi görmüş kişilerde silikon protez yerine kendi dokuları tercih edilir. Çift taraflı onarımlarda ise genellikle protez ile onarımlar uygulanır.
Flep ile onarım hangi bölgelerden yapılır? Avantaj ve dezavantajları nelerdir?
Meme onarımlarında en sık sırt ve karın bölgesinden taşınan dokular kullanılır.
Sırttan kaldırılan fleplerin en büyük avantajı anatomik olarak yakın bölgeler olması ve nispeten daha basit bir işlem olmasıdır. Sırtta kalan uzun iz genellikle iyi iyileşir ve sütyen ile ya da dövme ile kapatılabilir. En büyük dezavantajı ise doku miktarının genellikle yetersiz kalması ve protez gerektirmesidir.
Doğum yapmış, göbeği olan hastalarda, karın bölgesinden hazırlanan flepler kullanılabilir. Göbek altında yer alan cilt ve yağ dokusu, göğüs duvarına adale üzerinde (TRAM flep) ya da mikrocerrahi yöntemle (serbest TRAM ve DİEP flepler) taşınabilir. Böylelikle hastaya beraberinde karın germe işlemi de yapılmış olur. Karın fleplerinin en büyük avantajı protez gerektirmemeleri, böylelikle karşı memeyle simetrik görünümde ve birlikte yaşlanan doğal bir meme oluşturulabilmesidir. Ancak zor ve karmaşık bir cerrahi gerektirir, iyileşme süreci uzun ve ağrılıdır, karın duvarında geç dönemde fıtık gelişme olasılığı yüksektir. Bunu engellemek için karın duvarı sentetik yamalarla desteklenir. Bu işlemin yapılmış olması, hastanın ileride çocuk doğurmasına engel olmaz. Ancak karından yapılan onarımlar çocuk planlayan hastalarda fazla tercih edilmez.
Meme onarımlarında yağ enjeksiyonu kullanılır mı?
Meme onarımlarında yağ enjeksiyonları son zamanlarda gündemde olan bir konudur. Fazla bir deri kaybı olmayan ve karşı memesi küçük olan hastalarda yağ enjeksiyonu tek başına kullanılabilir. Tek sefer bu işlem için genellikle yeterli olmaz ve birkaç uygulama gerekebilir. Bunun dışında yağ enjeksiyonları diğer yöntemleri destekleyici bir işlem olarak da sıkça kullanılır. Beraberinde verilen kök hücreler özellikle radyoterapi sonrası deride oluşan olumsuz etkilerin düzelmesinde büyük katkı sağlar. Enjeksiyon sonrası deri yumuşar, rengi pembeleşir ve damarlanma görünümü azalır. Meme protezi ile yapılan onarımlarda protezin etrafının yağ enjeksiyonları ile doldurulması memenin daha doğal görünmesini ve daha yumuşak olmasını sağlar.
Meme başı ve areola onarımı nasıl yapılır?
Meme dokusu yeniden oluşturulduktan, karşı memeye müdahale edilip simetri sağlandıktan sonra, meme başı ve areola bölgesinin onarımı yapılır. Eğer diğer meme başı yeterince büyükse yarısı alınıp yeni memeye taşınır. Eğer değilse, bölgedeki cilt kendi üzerine dikilerek meme başı yapılır. Meme başının etrafındaki renkli halka, yani areola, bacak içinden alınan deri yaması ile ya da dövme yapılarak oluşturulabilir. Bu konuda uzmanlaşmış dövme sanatçıları gerçeğine yakın görüntüler elde edebilmektedir.
Meme onarımı ameliyatları kaç seanstır?
Meme onarımı uzun bir süreçtir ve en iyi sonucu elde edebilmek için genellikle birden çok sayıda ameliyat gerektirir.
Meme Onarımı Operasyonlarından Sonra İyileşme Süreci
Ameliyat bitiminden 3 saat sonra yemek yenip, ayağa kalkılabilir. Hastanın 3 gün hastanede kalması gerekir. Ağrısı dinip günlük aktivitelerine dönebildiğinde taburcu edilir. Meme onarımı sonrası direnler genellikle 1 hafta kalır. Hasta direnler alındıktan sonra banyo yapabilir. İlk 3 hafta yürüyüş dışında spor yapmaması gerekmektedir. Hekim tarafından uygun görülen sütyen ve korseler ilk 3 hafta kullanılır. Üçüncü haftadan sonra kol ve göğüs hareketleri dışında tüm spor aktivitelerini yapabilir. Altıncı haftadan sonra her türlü spor aktivitesi serbesttir.
Meme onarımı yapılmazsa ne olur?
Meme kaybı hastalarda ruhsal, sosyal ve fiziksel sorunlara yol açmaktadır. Meme onarımı sürecinin başlaması ile hastalar hayatlarının kontrolünü tekrar ellerine aldıklarını hissederler ve onarım meme kanseri sonrası düşebilecekleri boşluk hissini, depresyonu yenmelerinde faydalı olur. Bu nedenle memesini kaybeden tüm hastalara, aksine bir durum olmadıkça, meme onarımı uygulanması uzmanlarca tavsiye edilmektedir.
Meme onarımı kimlere yapılmaz?
İlk kanser saptandığında, kanserin evresi ileri olan ve total mastektomi planlanan hastalarda, ameliyat sonrası radyoterapi, kemoterapi kesin olarak planlıyorsa, meme cerrahının da görüşü alınarak erken onarım yerine geç onarımı tercih etmek seçilen yoldur. Ameliyattan ve tedaviden 1 sene sonra meme onarım sürecine başlanabilir. Kanserin evresinin çok ileri olduğu, uzak metastaz bulunan hastalarda hastalık kesin kontrol altına alınmadan onarım işlemine başlanmaz. Çok yaşlı, genel durumu bozuk, ilerlemiş kalp hastalığı, şeker hastalığı, damar hastalıkları gibi ağır sağlık sorunu olan hastalarda meme onarımı yapılmayabilir.
Meme onarımı sonrası meme kanseri takibi nasıl yapılır?
Meme onarımları kanser takibine engel olmaz. Hastayı takip eden medikal onkolog düzenli aralıklarla kan tahlilleri, vücut ve meme taramaları isteyecektir. Meme taramasında ultrason, mamografi ve MR kullanılır. Yağ enjeksiyonları sonrası görülebilen kalsifikasyonlar ve yağ kistleri radyolojik görüntüleri karıştırabilir, ancak deneyimli radyologlar tarafından kolayca ayırt edilebilirler.
Meme Onarımlarında Prof. Dr. Akın Yücel Yaklaşımı ve Yöntemler
Karşılaştığım hasta grubu büyük oranda erken evre kanserlerden oluşuyor ve deri koruyucu mastektomi yapılabiliyor. Bu tür hastalarda ilk tercihim protez ile onarım. Meme onarımında birlikte çalıştığınız genel cerrah çok önemli. Mastektomi sonrası yeterli kalınlıkta, hasar görmemiş ve kan dolaşımı korunmuş bir cilt kaldığında, sonuçlar da iyi oluyor. Ben protezi tam kas-fasya altı bir cebe yerleştirmeye çalışıyorum. Zorunda kalmazsam, sentetik yamalar kullanmıyorum ya da az miktarda kullanmaya çalışıyorum. Özellikle radyoterapi görenlerde sentetik yamaların tutmasında zorluk oluyor, bu da sızı birikmesine ve yamanın çıkartılmasına neden oluyor.
Küçük ve dik memeli, deri altı dokusu kalın hastalarda tek seans yeterli olabiliyor. Sarkık ve büyük memesi olanlarda ise deri küçültücü mastektomi yapıyoruz. Deriyi meme küçültme ameliyatlarındaki gibi küçültüp protezle dolduruyoruz. Böylelikle mastektomi ile beraber meme küçültme ve dikleştirme işlemi de uygulanıyor. Meme küçültme sırasında memenin alt tarafındaki deriyi soyup protezi desteklemek amacıyla kullanıyoruz.
Hastaların önemli bir kısmında mastektomi sırasında diğer memeye de koruyucu mastektomi yapıp aynı yöntemle onarıyoruz. Böylelikle hem risk azalıyor, hem de daha iyi ve kalıcı bir simetri sağlayabiliyoruz.
Yağ enjeksiyonları meme onarımlarının en önemli tamamlayıcısı. Protezle onarımlardan sonra bir ya da birkaç seans yağ enjeksiyonu hem daha doğal bir görünüm sağlıyor, hem de radyoterapi görenlerde cildin eski sağlığını kazanmasını sağlıyor.
Kas altı uygulamalarında önemli bir sorun göğüs kasının hareketi sırasında oluşan şekil bozuklukları, ya da “animasyon deformiteleri”. Böyle bir durum geliştiğinde, yağ enjeksiyonu sırasında protezi kasın üzerine geçirip kası göğüs duvarına geri dikiyoruz. Hastanın isteğine bağlı olarak bu aşamada meme protezlerini de büyütebiliyoruz.
Eğer deri kaybı varsa, hasta total mastektomi geçirdi ise, birinci tercihim sırt dokusu. Karın fleplerini iyileşme güçlüğü ve karın duvarında yol açtığı hasar nedeni ile fazla tercih etmiyorum.
Meme Onarımlarında Prof. Dr. Akın Yücel Yaklaşımı ve Yöntemler
Meme büyütme işleminin başarısı doğru planlama ve özenli cerrahiden geçmektedir. Öncelikle hekimin hastanın beklentilerini iyi anlaması, yapılabileceklerin sınırlarını da hastaya doğru aktarabilmesi gerekir. Protez seçiminde belirleyici olan hastanın anatomisi ve dokularının durumudur. Daha doğal bir görünüm kazandırdığı ve daha kalıcı sonuçlar verdiği için sıklıkla dual plan tekniğini uyguluyoruz ve damla şekilli (anatomik), microtextured silikon jel protezleri tercih ediyoruz.Karşılaştığım hasta grubu büyük oranda erken evre kanserlerden oluşuyor ve deri koruyucu mastektomi yapılabiliyor. Bu tür hastalarda ilk tercihim protez ile onarım. Meme onarımında birlikte çalıştığınız genel cerrah çok önemli. Mastektomi sonrası yeterli kalınlıkta, hasar görmemiş ve kan dolaşımı korunmuş bir cilt kaldığında, sonuçlar da iyi oluyor. Ben protezi tam kas-fasya altı bir cebe yerleştirmeye çalışıyorum. Zorunda kalmazsam, sentetik yamalar kullanmıyorum ya da az miktarda kullanmaya çalışıyorum. Özellikle radyoterapi görenlerde sentetik yamaların tutmasında zorluk oluyor, bu da sızı birikmesine ve yamanın çıkartılmasına neden oluyor.
Küçük ve dik memeli, deri altı dokusu kalın hastalarda tek seans yeterli olabiliyor. Sarkık ve büyük memesi olanlarda ise deri küçültücü mastektomi yapıyoruz. Deriyi meme küçültme ameliyatlarındaki gibi küçültüp protezle dolduruyoruz. Böylelikle mastektomi ile beraber meme küçültme ve dikleştirme işlemi de uygulanıyor. Meme küçültme sırasında memenin alt tarafındaki deriyi soyup protezi desteklemek amacıyla kullanıyoruz.
Hastaların önemli bir kısmında mastektomi sırasında diğer memeye de koruyucu mastektomi yapıp aynı yöntemle onarıyoruz. Böylelikle hem risk azalıyor, hem de daha iyi ve kalıcı bir simetri sağlayabiliyoruz.
Yağ enjeksiyonları meme onarımlarının en önemli tamamlayıcısı. Protezle onarımlardan sonra bir ya da birkaç seans yağ enjeksiyonu hem daha doğal bir görünüm sağlıyor, hem de radyoterapi görenlerde cildin eski sağlığını kazanmasını sağlıyor.
Kas altı uygulamalarında önemli bir sorun göğüs kasının hareketi sırasında oluşan şekil bozuklukları, ya da “animasyon deformiteleri”. Böyle bir durum geliştiğinde, yağ enjeksiyonu sırasında protezi kasın üzerine geçirip kası göğüs duvarına geri dikiyoruz. Hastanın isteğine bağlı olarak bu aşamada meme protezlerini de büyütebiliyoruz.
Eğer deri kaybı varsa, hasta total mastektomi geçirdi ise, birinci tercihim sırt dokusu. Karın fleplerini iyileşme güçlüğü ve karın duvarında yol açtığı hasar nedeni ile fazla tercih etmiyorum.
Bunlar da soruluyor:
Mastektomi ameliyatı izlemek işlemi anlamak için faydalı mı?
Mastektomi ameliyatı izlemek için dijital ortamda bazı ameliyat kayıtları bulunmakla birlikte, hastaların ameliyattan korkmalarına, yanlış bilgi edinmelerine ve demoralize olmalarına yol açacağı için bu videoların seyredilmesi tavsiye edilmez.
Mastektomi sonrası silikon ameliyatı ne zaman yapılır?
Meme onarımı için zaman planlaması plastik cerrahınız tarafından planlanır ve bu sürece hastayla birlikte karar verilir.
Alınan memenin yerine yenisi nasıl yapılır?
Bu konuda farklı meme onarımı seçenekleri vardır. Size en uygun seçeneğe doktorunuzla beraber karar verebilirsiniz. Meme kanseri tedavinizin üzerinden uzun zaman geçse bile onarım seçeneğinizin olduğunu unutmayınız.
Kanserli memeye silikon protez takılmasının bir zararı var mı?
Meme kanseri tedavisinin hangi aşamasında silikon protezin güvenle takılabileceği konusunda plastik cerrahınız sizi bilgilendirecektir.
Meme onarımı ameliyat fiyatı 2023, Mastektomi ameliyatı ücreti 2022 nedir?
Meme onarımı ameliyatı olmaya karar veren hastaların internete yönelttiği sorulardan biri de “mastektomi ameliyatı fiyatları”dır. Bulunduğunuz şehir, ameliyatın yapılacağı hastane, yöntem gibi birçok faktör fiyatlara etki eder. Mastektomi ücretleri konusunda plastik cerrahınızdan gerekli bilgileri alabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için https://www.akinyucel.com/kanser-sonrasi-meme-onarimlari/ linkine tıklayabilir, 0 535 620 70 01 nolu telefon ve info@akinyucel.com adresli e-posta ile bize ulaşabilirsiniz.
Meme hakkında her şey bloğundan konuyla ilgili diğer bilgilere ulaşabilirsiniz.