Kozmetik endüstrisinin en önemli buluşlarından biri kabul edilen botoks, en çok yüz ve boyun bölgesindeki kırışıklıkları hafifletmek ve terlemeyi geçici olarak durdurmak amacıyla kullanılıyor. Botokstan estetik amaçların yanı sıra; migren, terleme, şaşılık, bazı kas hastalıklarının tedavisinde de yararlanılıyor.
- Botoks nedir: Botoks bir tür bakteri toksinidir. Tıpta ilk defa şaşılık tedavisinde uygulanmıştır. En sık kırışıklıkları hafifletmek amaçlı kullanılır. Dünyada en sık uygulanan estetik işlem botokstur.
- Ne için kullanılır?: Botoks kırışıklıkların giderilmesi ve hafifletilmesinde etkilidir. Boyun bölgesinde de hindi boynu görünümüne yol açan dikey bantların görünümünü azaltır. Şaşılık, terleme, makat çatlağı, bazı kas hastalıkları ve migren tedavisinde de botokstan faydalanılır.
- Yan etkisi var mı?: Estetik amaçlı dozlarda kullanıldığında botoksun herhangi bir yan etkisi gözlenmemiştir. Vücutta birikmez. Göz çevresi ve terleme amaçlı botoks uygulamaları da FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayına sahiptir.
- Botoks yılan zehiri midir?: Botoks yılan zehiri değildir. “Clostridium Botulinum” isimli bir bakteriden, laboratuvar koşullarında üretilen bir bakteri toksindir.
- Etki süresi ne kadar?: Botoks uygulamasından yaklaşık 3 ay sonra güçlü kaslarda hareket geri dönmeye başlar. 4 ay sonra zayıf kasların hareketi de başlar. 6 ay sonra etki tamamen ortadan kalkar. Bu nedenle botoks uygulamalarının 4-6 ayda bir tekrarlanması önerilir.
- Terlemeyi nasıl önler?: Koltuk altlarında bulunan ter bezlerinin çalışmasını geçici olarak durdurarak önler. El ve ayak tabanlarının terlemesi için de kullanılır ancak bu iki alan koltuk altları kadar konforlu değildir, işlem süreci ağrılıdır.
- Neden bazı botoks uygulamaları yapay durur?: Uygulama alanı seçimi botoksta çok hassastır, aşırı kalkmış kaşlar, birbirinden farklı açıklıkta göz kapakları, ifadesiz yüzler alan seçimi ve uygulama dozlarındaki hatalardan kaynaklanabilir. Kalıcı değildir.