Yüz germe ameliyatları için yaşı genç, ancak yüzünde yaşlanma belirtileri başlamış olan, büyük ameliyat istemeyen hastalar için dikişle askı yöntemleri bir tedavi seçeneğidir. Bu işlemler cerrahi yöntemler kadar etkili değillerdir. Ancak kolay uygulanabilmeleri, genel anestezi gerektirmemeleri ve kısa iyileşme süreleri nedeni ile uygun hastalarda kullanılabilirler.
Yüzde askı işlemleri ile ilgili sıkça sorulan sorular:
Hangi bölgelerde dikiş askıları yapılabilir?
Dikiş askıları kaşlar, şakak bölgesi, orta yüz, çene kenarları ve boyunda kullanılabilir.
Yüzde askı işlemleri kimlere yapılır?
Yüz askıları orta yaşa gelmiş, kaşlar, orta yüz ve boyunda hafif sarkmaları başlamış olan, ancak ameliyatı henüz istemeyen hastalar için uygundur. Askılar sadece yer çekiminin etkilerini ortadan azaltır. Çok ağır ciltli hastalarda yeterince etkili olamazlar ve etkileri kısa sürer.
Silüet lift nedir?
Silüet lift, yeni geliştirilmiş bir askı sistemidir. Saçlı deriden yapılan iki kısa kesikten yüzün her iki tarafına dörder tane özel dikiş gönderilir ve bunlarla ora yüz bölgesi yukarı taşınır ve şakaklara asılır. Silüet lift uygulaması ile burun-dudak çizgileri azalır, orta yüz dolgunlaşır, çene üzerinde oluşan yığılmalar (jawl) azalır. Beraberinde göz kapağı ameliyatı, boyun germe ve yağ enjeksiyonları da yapılabilir. Silüet lift riski düşük, etkinliği yüksek bir yöntemdir. Bir süre sonra etkisi azaldığında aynı kesikten girilerek, yeni dikiş kullanılmadan yüz tekrar yukarı asılabilir.
Yüzde askı işlemleri nasıl yapılır?
Silüet lift ve diğer askı yöntemleri lokal anestezi ve sakinleştiriciler altında, ameliyathane ortamında gerçekleştirilir. Ortalama operasyon süresi yarım saattir. Hastalar 1 saat sonra evlerine dönebilirler. Yapılan işleme göre değişmekle birlikte işlem sonrası bir kaç gün bantlarla kaldırılan bölge desteklenir.
İşlem öncesinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı?
Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi yüz askılarında da işlemden 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.
Kullanılmaması gerekenler:
- Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),
- Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
- Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler
- Tüm zayıflama ürünleri
Yüz askılarında anestezi gerekir mi?
Yüz askıları ameliyathane ortamında, lokal anestezi ve sakinleştiriciler (sedasyon) altında gerçekleştirilir.
Yüz askıları ne kadar sürmektedir?
Askı yapılacak bölgeye göre değişir. Ancak her bölgenin 20 dakika süreceği düşünülerek hesaplanabilir. Silüet lift işlemi toplam 40 dakika sürer.
Yüz askılama işlemleri ağrılı mıdır?
İşlem sonrasında hastalar ağrıdan çok gerginlikten yakınırlar. Bu gerginlik hissi bir hafta kadar devam edebilir.
Yüz askısı sonrasında neler yaşanır?
Hastalar işlemden bir saat sonra evlerine gönderilir. İlk 2 gün bir miktar şişme ve morarma olabilir. İki gün sonra bantları çıkartıp işe başlayabilir.
Yüz askısı sonrası ne tür sorunlar yaşanabilir?
İlk iki gün yüz aşırı gerilmiş gibi görünebilir. Geçici asimetriler gözlenebilir. Bu tür sorunlar birkaç gün içerisinde ortadan kalkar. Yüz askıları genelde sorunu az ve kısa sürede gerçekleştirilebilen, görece basit işlemlerdir Ancak bu yöntemlerin en önemli sorunu, etkinliklerini hızlı kaybedebilmeleridir. Bunları kalıcı işlemler olarak görmemeli, ameliyata uygun hale gelinceye kadar alınan geçici önlemler oldukları bilinmelidir.
Estetik göz kapağı ameliyatlarının sonucu kalıcı mıdır?
Askı işlemlerinin sonuçları kalıcı değildir. Kalıcılıkları uygulanan yönteme ve cildin durumuna göre değişir. Ağır, yağlı cildi olan, şişman hastalarda etkinlikleri azdır ve hızla geri dönerler. Ancak ince ciltli hastalarda uzun süre etkinlikleri devam eder.