Üst yüz bölgesi alın, kaşlar ve üst göz kapaklarından oluşur. Bu bölgede yapılabilecek gençleştirme işlemleri arasında açık ya da endoskopik alın germe ameliyatları, şakak germe işlemleri, kaş kaldırma ameliyatları, kaş askıları, üst göz kapağı ameliyatları (üst blefaroplasti) ve botox uygulamaları sayılabilir. Bu bölgenin gençleştirilmesi sırasında sık yapılan bir yanlış, kaşların gereğinden fazla kaldırılarak yüzde sürekli bir hayret ifadesine yol açılmasıdır. Bu nedenle ameliyat öncesinde hastanın gençlik fotoğraflarını isteyerek kaş-göz mesafesinin eski halini görmek yerinde olacaktır. Özellikle erkek hastalarda bu mesafenin fazla açılmaması ve kaşların yükseltilmemesi önemlidir.
Üst yüz gençleştirme ve kaş kaldırma işlemleri ile ilgili sıkça sorulan sorular:
Kaş kaldırma ve alın germe işlemi kimlere yapılır?
Yaşı ilerledikçe kaşlarının seviyesi aşağı inen kişilerle yapısal olarak kaşları düşük seviyede olanlar bu tür ameliyatlara adaydırlar. Bazı hastalar sadece üst göz kapağında yığılma şikayeti ile gelirler, ancak muayene sonucu sorunun kaşların düşüklüğüne bağlı olduğu saptanabilir. Bu tür hastalarda kaşlara müdahale etmeden göz kapağı ameliyatı yapmak, kaş-göz mesafesini daha da kısaltarak yetersiz bir estetik sonuç verebilir.
Kaş kaldırma ve alın germe işlemi nasıl yapılır?
Kaş kaldırma için pek çok teknik tanımlanmıştır. Hangi yöntemin seçileceğini kaşların şekli, konumu, hastanın anatomik yapısı ve hastanın istekleri belirler.
- Göz kenarındaki yığılmayı azaltmak ve kaş kenarlarını hafif kaldırmak isteyen hastalarda Botox yeterli olabilir.
- Biraz daha ileri olgularda iple askılar yapılabilir. Saç içerisinden gönderilen iplerle kaşlar asılır, ancak bu tür işlemlerden uzun süreli sonuçlar beklenmemelidir.
- Kaşların kenarlarını kaldırmak ve göz kenarındaki yığılmaları azaltmak için daha kalıcı bir teknik şakak germe (temporal lift) işlemleridir. Bu yöntemde saçlı deri içerisinden yapılan kısa bir kesiden gerçekleştirilir.
- Alın cildi gevşemiş, alındaki yatay kırışıklıklar artmış, kaşların seviyesi aşağıya inmiş ve kaş-göz mesafesi daralmış kişilerde alın germe işlemleri yapılabilir. Alın germe sıklıkla saç içerisinden yapılan kısa kesilerden ve bir endoskop (kamera) yardımı ile gerçekleştirilir. Tüm alın, kaşlar ve göz kenarları kemik zarının (periost) altından soyulur. Bu işleme subperiosteal endoskopik alın germe adı verilir. Soyma işleminin ardından kafa kemiklerine tespit yapılır. Endoskopik alın germe sırasında gerekli görülürse kaşlarımızı çatmamamıza yol açan adaleler de kesilir ve kaş çatma kalıcı olarak durdurulabilir. Alın germe ve kaş kaldırmada en etkili ve kalıcı yöntem budur.
- Üst göz kapağı ameliyatları sırasında göz kapağındaki kesiden girilerek kaş yukarı asılabilir. Özellikle saçı dökülmüş olan erkek hastalarda bu yöntem tercih edilebilir.
Ameliyat öncesinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı?
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, kaş kaldırma/alın germe ameliyatında da ameliyattan 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.
Kullanılmaması gerekenler:
- Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),
- Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
- Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler
- Tüm zayıflama ürünleri
Kaş kaldırma/alın germe ameliyatlarında anestezi gerekir mi?
Kaş askıları ve şakak germe işlemleri lokal anestezi altında gerçekleştirilebilir. Endoskopik alın germe işlemi ise ameliyathane ortamında, genel anestezi ya da ağır sakinleştiriciler (sedasyon) altında gerçekleştirilir.
Kaş kaldırma/alın germe ameliyatı ne kadar sürmektedir?
Kaş askıları 30 dakika, şakak germe 1 saat, endoskopik alın germe ise 1-1,5 saat kadar sürmektedir. Ameliyat yapılacak işleme bağlı olmak üzere 1-2 saat sürmektedir.
Kaş kaldırma/alın germe ameliyatları ağrılı mıdır?
Askı işlemleri ve şakak germe ağrısızdır. Endoskopik alın germe işlemlerinden sonra hastalar gerginlik hissi ve ağrı duyabilirler, ancak ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilebilir.
Kaş kaldırma/alın germe ameliyatı sonrasında neler yaşanır?
Askı işlemleri sıklıkla ofis şartlarında gerçekleştirilir ve hastalar hemen evlerine gidebilirler. Şakak ve alın germe işlemlerinden 3 saat sonra hasta yemek yiyip, ayağa kalkabilir. Genellikle 6 saat sonra hasta, hastaneden taburcu edilir. Hastanın sıklıkla alnında elastik bir sargı olur. Ertesi gün sargı açılır ve hasta banyo yapabilir. Kaş askıları ve şakak germe işlemleri sonrasında şişme ve morluk beklenmez. Ancak endoskopik alın germelerden sonra göz etraflarında şişme olur ve bu bazen 20 gün sürebilir. Tüm yüz ameliyatlarından sonra olduğu gibi, kaş ve alın germe işlemlerinden sonra hastanın 3 ay boyunca kendisini direkt güneşten koruması gerekir.
Kaş kaldırma/alın germe ameliyatı sonrası ne tür sorunlar yaşanabilir?
Kaş askılarının en önemli sorunu etki süresinin kısa olmasıdır. Endoskopik alın germe sonrası uzun süren şişlikler hastaları tedirgin edebilir, ancak bu da geçicidir. Alın ve şakak germe sonrası kaş hareketlerinde geçici felçler olabilir. Nadir de olsa kalıcı kaş felci yaşanabilir. Böyle bir sorun olduğunda diğer tarafa Botox yapılarak simetri oluşturmaya çalışılır. Kaşların aşırı kaldırılması ve asimetrik olması gibi sorunlarla da karşılaşılabilir.
Kaş kaldırma/alın germe ameliyatlarının sonucu kalıcı mıdır?
Kaş askılarının etkisi, derinin kalınlığına ve kaşların seviyesine bağlı olarak 1-2 yıl sürebilir. Şakak germe işleminin sonuçları daha uzun sürelidir, ancak kalın ve ağır ciltli olanlarda bir miktar düşme olur. Endoskopik alın germe işlemlerinin ise sonuçları kalıcıdır.