Ani kilo alıp verme, genetik yatkınlık gibi pek çok nedenden ötürü gıdı bölgesinde yağlanmalar görülür. Bu bölgedeki yağlanma yaşın ilerlemesiyle birlikte sarkmaya başlar. Kişiyi daha yaşlı ve kilolu gösteren bu durum, gıdı tedavisi (gıdı estetiği) ile giderilmektedir. Hastanın durumu göz önünde tutularak gıdı bölgesindeki yağlanma; vaser liposuction, liposuction, soğuk lipoliz, lazer lipoliz veya mezoterapi yöntemleri uygulanarak giderilir. Bu tekniklerin arasında en etkili yöntem liposuction’dır. Gıdı estetiğinde kullanılan liposuction çok ince kanüller yardımıyla gıdıda toplanan yağ hücrelerinin vücuttan uzaklaştırılmasıyla yapılır. Eğer yağlanmayla beraber sarkma sa varsa, boyun germe işleminin de eklenmesi gerekebilir. Gıdısı olan hastaların büyük bölümünde çene geridedir ve boyun kısadır. Bu durumda yağ enjeksiyonları ya da hyalüronik asit dolguları ile çene ucunun ileri alınması ve çene hattının belirginleştirilmesi gerekebilir. Çenesi çok ısa olan hastalarda çene implantları da tercih edilebilir. Gıdı tedavisinin (gıdı estetiği) etkisini uzun süre koruması, hastanın kilo kontrolüne bağlıdır.
Gıdı neden sarkar?
Vücutta gıdı adı verilen bölge, çene ucu ile boynun alt tarafına uzanan bölgedir. Yaşlılık, genetik faktörler ya da ani kilo alıp vermeler gibi sebeplerden ötürü gıdı bölgesi deforme olabilmektedir. Küçük çeneli ve kısa boyunlu hastalarda yağlanma olmasa bile gıdı belirgin olabilir.Sarkan gıdı kişiyi daha yaşlı ve daha kilolu gösterir. Bu durumdan kurtulmak gıdı estetiği ile mümkündür.
Gıdı estetiği nedir?
Zamanla deforme olan gıdı bölgesindeki fazlalıkların alınma işlemine gıdı estetiği (gıdı tedavisi) denir. Plastik cerrahlar tarafından yapılan bu işlemde, ihtiyaç duyulursa gevşemiş deri de gerilerek daha düzgün bir görüntü elde edilir. Hastaların birçoğunda işlem sırasında yağ enjeksiyonları ya da implantlar ile çene hattı belirginleştirilir. Gıdı estetiğinde hasta memnuniyeti yüksektir. İşlem sonrası hasta daha genç bir yüze sahip olur.
Gıdı sorunu alt yüz ve boyundaki deformasyonlarla bir arada çözülebilir
Yaşlanmanın en rahatsız edici belirtileri çene hattında bozulma, gıdının ortaya çıkması ve boyunda sarkmayla beraber alt yüz ve boyun sarkmalarıdır. İdeal kilosunda olan, boyun derisi gergin, çene hattında deformasyon olmayan genç hastalarda sadece liposuction ile gıdı alınması yeterli olur. İlerleyen yaşlarda, kilo alıp verme, güneş hasarları ve genetik sebeplerle gıdı oluşumuna boyun kırışıklıkları ve alt yüzde sarkma da eşlik eder. Eğer hastaların üst ve orta yüzünde bir problem yoksa sadece alt yüz germe ve boyun germeyle de bu sorunlar giderilebilir. Burada öncelikle liposuction veya yağın direkt çıkartılmasıyla birlikte, boyundaki yağlanma giderilir. Çene hattı, yağ enjeksiyonlarıyla ortaya çıkarabilir, kulak kenarlarından yapılan kesilerle SMAS tabakası gerilerek çene hattını ortaya çıkartılıp ve belirginleştirilebilir. Orta hattan yapılan kesilerle boyundaki adaleler birbirine dikilerek boyna keskin bir açı verilir, boyun inceltilerek sarkmalar giderilebilir. Cilt fazlasını çıkarttıktan sonra ameliyat tamamlanır.
Gıdı estetiği her yaşta yapılabilir mi?
Genel olarak gıdı tedavisi hastalara 30’lu yaşlardan sonra uygulanır. Ancak bazı durumlarda 20’li yaşlarda gıdı deformasyonu yaşayan kişilere de gıdı estetiği uygulanabilmektedir. Ayrıca çift çene görünümlü, çene hattı belirgin olmayan ya da boynunda yağlanma olan kişilere de bu işlem uygulanabilir.
Gıdı estetiği için karar verme süreci
Gıdıda meydana gelen deformasyon plastik cerrah tarafından incelenir ve sarkma derecesine bağlı olarak uygulanacak yöntem belirlenir. Hem sarkma hem yağlanma mevcutsa yağ dokusunun da alınması gerekir. Erken dönemde gıdıya müdahale edilirse tek başına gıdı estetiği büyük ölçüde yeterli olurken, 50 yaş üstündeki hastalarda bu işlem sıklıkla boyun germe operasyonuyla birlikte yapılır. Ancak zaman geçtikçe, yaşlanma ve yer çekimi yüzünden gıdıda tekrar sarkma meydana gelebilir. Yine de bu sarkma, ameliyat öncesi kadar belirgin olmaz. Küçük çeneli ve kısa boyunlu hastalarda, tek başına çene hattının belirginleştirilmesi ile gıdı sorunu çözülebilir.
İşlem öncesi nelere dikkat edilmelidir?
- Sigara tüketimi operasyondan 2-3 hafta öncesinden bırakılmalıdır. Sigara iyileşme sürecini olumsuz etkiler.
- Kan sulandırıcı ilaç, besin takviyesi ve gıdası ameliyattan en az bir hafta öncesinden kesilmelidir.
- Hastanın kullandığı ilaç varsa operasyondan önce bunu doktoruna bildirmeli, ameliyat bu duruma göre planlamalıdır.
Gıdı estetiği sonrası iyileşme süreci
- Hastanın taburcu olma süreci oldukça kısadır. Aynı gün içerisinde taburcu olabilir.
- İyileşme sürecinde, hastanın ameliyatlı bölgesine darbe almaması gerekir.
- Yaşanan kızarıklık ve morluklar birkaç haftaya kadar azalır.
- Baş öne doğru fazla eğilmemeli, olabildiğince az hareket ettirilmelidir.
- Boyun ve gıdı desteği için hastaya maske verilir. İlk hafta bu maske çıkarılmamalıdır. İlk haftadan sonra hastanın bu maskeyi sadece geceleri takması yeterli olacaktır.
- Düzenli masaj yapılması iyileşmeyi hızlandıracaktır.
- Enfeksiyon tehlikesine karşı verilen ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır.
- Sauna, hamam, deniz, havuz gibi ortamlardan uzak durulması gerekir.
Gıdı estetiği nasıl yapılır? Gıdı estetiğinde hangi teknikler kullanılır?
Klasik liposuction, vaser liposuction, lazer lipoliz, soğuk lipoliz ya da mezoterapi yöntemlerinden hangisinin uygulanacağını hekim, gıdının yapısına bakarak karar verir. Çene altından ya da kulak arkasından yapılan ufak kesilerle ince kanüller yardımıyla gıdı ve çene altındaki yağlar alınır. Buna ameliyatın bilinen adı liposuction’dır. Bu operasyon sonrası gıdıdaki sarkmalar giderilmiş ayrıca fazla yağlar da alınmış olur.
Lazer lipoliz işlemi ise yağların lazer ışınıyla parçalanması işlemidir. Bu işlem gıdı bölgesini daha sıkı hale getirmeye yardımcı olur. İşlem yapılacak bölge, anestezik jel ile uyuşturulur. Bu lazer ışınlarının ısı etkisinden hastanın korunmasını adına yapılır. Ardından yağın biriktiği bölgeye, yağ dokusunun tarayacak şekilde lazer uygulanır.
Vaser liposuction yönteminde ise ilk işlem olarak bölgeye ağrı kesicilerle karıştırılmış salin solüsyonu enjekte edilir. Bu yöntemin amacı ultrasonik ses dalgaları kullanılarak katı halde bulunan yağ hücrelerinin eritilmesini sağlamaktır. Sıvılaşan yağ hücreleri ince kanüllerle vücuttan atılır.
Cilt altı yağ tabakaları dondurularak da işlem yapılabilmektedir. Soğuk lipoliz denilen bu işlemde dondurulan yağ hücreleri, dolaşım sistemi yardımıyla vücuttan atılır. Doktor, cildin soğuktan hasar görmemesi için gıdıyı özel koruyucu bir malzemeyle kaplar. Cihazın başlığı kaplanan bölgeye yerleştirilir ve vakumla gıdı bölgesini başlığın haznesine çeker. Bu yöntemle yağ tabakasının bulunduğu bölge kontrollü şekilde soğutularak yağ hücreleri etkisiz hale getirilir.
Plastik cerrah, gıdı estetiğinde mezoterapi yöntemini kullanacaksa gıdıda biriken yağ dokusunun azaltılmasını ve cilt dokusunun sıkılaştırılmasını hedefler. Antiseptik solüsyonla temizlenen bölgeye işlemden yarım saat önce anestezik krem sürülür. Yağlanmanın yoğun olan bölgeler kalemle işaretlenir ve deoksikolik asit gibi maddelerin de yer aldığı solüsyon, çok ince uçlu iğnelerle enjekte edilir.
İlerleyen yaşlarda bu bölgeyi gençleştirmek için liposuction yöntemi tek başına yeterli olmaz. Doktor fazla yağ dokusuyla birlikte deriyi de çıkarması gerekir. Gıdı bölgesinde sarkık olan kısım, kulak önü ve arkasından yapılan kesilerle gerilir.
İşlem sonuçları ne kadar korunur?
Hastanın yaşam tarzı, gıdı estetiğinin sonuçlarının korunmasını etkilemektedir. Gıdı bölgesindeki yağların alınmasından sonra hastanın kilo alması durumunda bölge yeniden yağlanabilir. Ani kilo alıp vermeler, gıdı bölgesinde yeniden sarkmalara yol açabilir.
Gıdı estetiğinde risk var mıdır?
Oldukça düşük bir risk oranı olan gıdı estetiği, yüksek hasta memnuniyetli bir işlemdir. İşlem boyunca hastalar herhangi bir ağrı hissetmezler. Enfeksiyon ve hematom gibi durumlarla nadiren karşılaşılabilir. Alt dudaklarda geçici hareket kayıpları yaşanabilir. Deneyimli bir cerrahın yapacağı işlem bu durumların ortaya çıkmasını minimuma indirecektir.
Gıdı estetiğinde Prof. Dr. Akın Yücel’in yaklaşımı
Öncelikle gıdı görünümüne neyin yol açtığını saptamak lazım. Sorun çene küçüklüğü ise ve yağlanma yoksa klinik ortamında hyalüronik asit dolgularıyla çene hattını belirginleştirmek sorunu çözebiliyor. Yağlanma varsa liposuction ile yağı alıp yağ enjeksiyonları ile çene hattını belirginleştiriyoruz. Derinde yağlanma varsa çene altından bir kesi ile bu yağın alınması ve boyun adalelerinin dikilerek boyun hattının belirginleştirilmesi gerekiyor. Yağ enjeksiyonu yeterli olmayacaksa, aynı keşiden çene ucu na implant da konulabilir. Bunların tümü deri elastikiyeti iyi, boyunda sarkması olmayan genç hastalar için geçerli. Genellikle 45-50 yaşın üzerindeki hastalarda boyun ve alt yüz germe işlemi gerekiyor.
Öncelikle gıdı görünümüne neyin yol açtığını saptamak lazım. Sorun çene küçüklüğü ise ve yağlanma yoksa klinik ortamında hyalüronik asit dolgularıyla çene hattını belirginleştirmek sorunu çözebiliyor. Yağlanma varsa liposuction ile yağı alıp yağ enjeksiyonları ile çene hattını belirginleştiriyoruz. Derinde yağlanma varsa çene altından bir kesi ile bu yağın alınması ve boyun adalelerinin dikilerek boyun hattının belirginleştirilmesi gerekiyor. Yağ enjeksiyonu yeterli olmayacaksa, aynı keşiden çene ucu na implant da konulabilir. Bunların tümü deri elastikiyeti iyi, boyunda sarkması olmayan genç hastalar için geçerli. Genellikle 45-50 yaşın üzerindeki hastalarda boyun ve alt yüz germe işlemi gerekiyor.
Gıdı aldırma nasıl yapılır?
Plastik cerrahların gıdı estetiğinde en çok kullandığı yöntem liposuction’dır. Gıdı bölgesindeki yağlar vakum yöntemiyle alınır. Liposuction, vaser liposuction, lazer lipoliz, soğuk lipoliz ve mezoterapi gibi yöntemler de cerrahlar tarafından tercih edilebilmektedir.
Gıdı eritme kaç seansta biter?
Gıdı estetiği operasyonu, liposuction ile yapılıyorsa tek bir operasyon yeterli olmaktadır. Mezoterapi, fokuslu ultrason gibi ameliyatsız yöntemlerde ise 4 ila 6 seanslık bir tedavi planı yapılabilir.
Ameliyatsız gıdı estetiği yapılır mı?
Doktorunuz, ameliyatsız bir yöntemi tercih edecekse soğuk lipoliz ve mezoterapi yöntemlerini kullanabilir. Soğuk lipoliz cilt altı yağ tabakaları dondurularak da yapılan bir işlemdir. Mezoterapi yöntemi de gıdıda biriken fazla yağ dokusunun azaltılmasını ve cilt dokusunun sıkılaştırılmasını sağlar.
Bunu yanı sıra fokuslu ultrason, radyofrekans ve lazer teknolojisine dayanan yöntemler de mevcuttur. Deforme olan cilt bölgeleri ses dalgaları, radyo dalgaları ve lazer ile derinin toparlanması sağlanır.
Gıdı estetiği kalıcı mı?
Gıdı estetiğinin kalıcılığı uygulanan yönteme ve hastanın kilo durumuna bağlıdır. Operasyon sonrası hasta kilo kontrolünü sağlarsa, gıdı bölgesindeki işlem etkisini uzun süre korur.
Gıdı tedavisi (estetiği) fiyatları
“Gıdı estetiği fiyatları”, “gıdı tedavisi fiyatları”, “gıdı estetiği fiyatları 2023”, “gıdı ameliyatı fiyatları” ve “gıdı estetiği fiyatları 2023 İstanbul” bu işlemi planlayan hastaların en merak ettiği sorular arasındadır. Ameliyatın maliyetini belirleyen çok sayıda faktör bulunur. Hastanın genel durumu, kullanılacak ekipmanın nitelikleri, işlemin hangi yöntem ile gerçekleştirildiği, ameliyatın yapıldığı hastane; plastik cerrahın bilgi, beceri ve tecrübesi bu unsurlar arasında yer alır. Gıdı estetiği ameliyatlarının fiyatları hakkında en doğru bilgiyi (0212) 236 12 92 no’lu telefondan alabilirsiniz.