Alt yüz ve boyun bölgesindeki yapılar; yanakların alt kısmı, çene kenarları ve boyundur. Yaşla birlikte yer çekiminin etkisi ile yüz cildi çene kenarlarının üzerine doğru yığılır (jowl), ovali bozulur ve dört köşe bir şekil alır. Ağız köşelerinden aşağıya doğru derin çizgiler oluşur (Marionette çizgileri), boyun cildi gevşer ve sarkar, boyun cildi altındaki kasların gevşemesine bağlı olarak dikey bantlar oluşur (hindi boynu), gıdıda yağ birikir ve boynun açısı silikleşir. Bazı kişilerde yüzün diğer taraflarında belirgin bir yaşlanma olmadan boyunda şiddetli bir sarkma oluşabilir.
Alt yüz boyun bölgesinde amaç bollaşmış deriyi gererek fazlasını çıkarmak, deri altındaki kas tabakasını dikişlerle gerginleştirmek, boyundaki fazla yağ dokusunu almak, boyun kaslarını birbirine dikerek gerginleştirmek ve boyun açısını belirginleştirmektir. Bu amaçla yüz ve boyun germe ameliyatları, boyun liposuction’ı, iple boyun askılama işlemleri, gereken hastalarda çene ucu protezleri ve yağ enjeksiyonları uygulanır.
Alt yüz ve boyun gençleştirme işlemleri ile ilgili sıkça sorulan sorular:
Alt yüz ve boyun gençleştirme işlemleri kimlere yapılır?
Alt yüz ve boyun gençleştirme işlemleri sıklıkla yüz gençleştirme işlemlerinin bir parçası olarak yapılır. Ancak üst ve orta yüz bölgesinde ciddi sorunu olmayan hastalarda tek başına da gerçekleştirilebilir. Çene kenarlarında yığılmaları olan, boyunda yağlanması, boyun cildinde sarkması olan kişiler bu işlemler için uygun adaylardır. Genellikle 40 yaş üzerinde gerçekleştirilir.
Alt yüz ve boyun gençleştirme işlemleri nasıl yapılır?
Alt yüz ve boyun gençleştirmede uygulanabilecek yöntemler şunlardır:
- Yüz ve boyun germe: Kulak önünden başlayıp gerekirse kulak arkasına dönene ve oradan da saçlı derinin içerisine uzanan bir kesi yardımı ile yüz ve boyun cildi kaldırılır. Boyunda fazla bir sorun yoksa iz sadece kulak önünde bırakılır. Bu işleme kısa izli yüz germe adı verilir. Deri altında yer alan ve mimik kaslarımızı da içeren bir tabaka olan SMAS tabakası, hastanın ihtiyacına uygun şekilde dikişlerle gerilir ve yüzün alt tabakası şekillendirilir. Bu işlem yapılmazsa yüz germe sonrası hastalar kısa bir süre sonra eski hallerine dönerler. Boyunda yağlanma varsa genellikle liposuction yardımı ile yağlar alınır. Boyunda dikey bantlar fazla ise ve hindi boynu görünümü varsa çene altından yapılacak kısa bir kesi ile boyun açılır ve boyun adaleleri birbirine dikilir. Bu işlem boyun açısını belirginleştirir. Çene kemiği geride ise çene ucu protezleri ya da yağ enjeksiyonları ile belirginleştirilir. Dudak kenarlarından aşağıya doğru inen Marionette çizgileri yağ enjeksiyonları ile doldurulur. Yüzün alt yarısı yağlı ise liposuction ile inceltilebilir. Yüz ve boyundaki deri fazlası kesilerek çıkartılır. İzler kulak önünde, arkasında ve saç içinde gizlenecek şekilde dikilir.
- Liposuction: Cildi elastikiyeti iyi, yaşı genç hastalarda sadece liposuction ile boyun inceltilebilir ve boyun açısı belirginleştirilebilir. Alınan yağlar ile çene ucu, çene kenarları doldurularak belirginleştirilebilir, Marionette çizgileri doldurulabilir.
- Boyun askıları: İz istemeyen, cilt elastikiyeti fazla bozulmamış olan hastalarda, boyuna yapılan liposuction işleminin ardından kulak altından yapılan kısa kesilerden, özel ipler yardımı ile boyun cildi hamak şeklinde asılır. Bu işleme de yağ enjeksiyonları ve çene ucu protezi uygulamaları eklenebilir.
Ameliyat öncesinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı?
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, alt yüz ve boyun gençleştirme işlemlerinde de ameliyattan 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.
Kullanılmaması gerekenler:
- Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),
- Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
- Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler
- Tüm zayıflama ürünleri
Alt yüz ve boyun gençleştirme ameliyatlarında anestezi gerekir mi?
Boyun liposuction’ı ve askı işlemleri lokal anestezi ve sadesyon altında uygulanabilir. Yüz ve boyun germe ameliyatları ameliyathane ortamında, genel anestezi ya da ağır sakinleştiriciler (sedasyon) altında gerçekleştirilir.
Alt yüz ve boyun gençleştirme ameliyatı ne kadar sürmektedir?
Boyun liposuction’ı 30 dakika, boyun askıları 30 dakika, yüz ve boyun germe işlemleri ise 2-3 saat kadar sürmektedir.
Alt yüz ve boyun gençleştirme ameliyatları ağrılı mıdır?
Liposuction ve boyun askılama işlemleri ağrısızdır. Yüz ve boyun germe işlemlerinden sonra hastalar ağrıdan çok gerginlik ve basınç hissinden yakınırlar. Bu da birkaç gün içerisinde geçer. Bu işlemlerin genel olarak ağrısız oldukları söylenebilir.
Alt yüz ve boyun gençleştirme ameliyatı sonrasında neler yaşanır?
Boyun liposuction’ı ve askılama sonrası iyileşme süratli olur. Boyuna genellikle bir bandaj uygulanır ve bunun 3 gün kalması gerekir. Hastalar aynı gün evlerine dönebilirler. Aynı gün boyunu ıslatmamak şartı ile banyo yapabilirler. Yüz ve boyun germe işlemlerinden sonra şişlik ve morluklar olacaktır. Morluk ve şişlikler genellikle bir hafta içerisinde geçecektir. Boyun cildinin daha hızlı toparlanması için sonraki 2 ay boyunca boyun masajı yapmaları önerilir.
Yüz ve boyun germe işlemlerinden sonra hastalar 1 gece hastanede tutulurlar. Ertesi gün direnler alınır ve taburcu edilirler. Şişlik ve morluk bir hafta içerisinde büyük oranda geriler. Dikişler altı gün sonra alınır. Hasta ameliyattan 48 saat sonra banyo yapabilir. Şişlik ve morlukların geçmesi 20 gün sürebilir. Ancak yüzün tam olarak oturması ve son şeklini alması, cilt kalınlığına ve yapılan işlemlere bağlı olarak, üç ayı bulabilir. Tüm yüz ameliyatlarından sonra olduğu gibi, alt yüz gençleştirme işlemlerinden sonra da hastanın 3 ay boyunca kendisini direkt güneşten koruması gerekir.
Alt yüz ve boyun gençleştirme ameliyatı sonrası ne tür sorunlar yaşanabilir?
Şişlik ve morluklar beklenen sorunlardır ve geçicidir. Erken dönemde kanama önemli bir sorundur. Bunun olmaması için hastanın ameliyat öncesi kan sulandırıcılar kullanmaması, tansiyonu varsa kontrol altına alınması, ameliyat sırasında ve sonrasında kan basıncının düşük tutulması gerekir. Yine de olursa hasta tekrar ameliyata alınarak kanama durdurulur. Boyunda inatçı ödemler olabilir. Boynun yumuşaması ve incelmesi beklenenden uzun sürebilir. Bu tür durumlarda lenf drenajı masajı, radyofrekans, derin doku ultrasound gibi yardımcı yöntemler kullanılabilir. Alt yüz ve boyun ameliyatlarından sonra özellikle alt dudakta felç ya da hareketlerde zayıflama görülebilir. Bu durum nadiren kalıcı olur. Genellikle birkaç gün içerisinde geçer, ancak bazen haftalarca sürebilir.
Yüz ve boyun germe sonrası en korkulan sorunlardan birisi yara iyileşme güçlükleri ve deri kayıplarıdır. Bu sorunla özellikle germenin fazla yapıldığı durumlarda, ameliyat sonrası kanama olan hastalarda ve sigara içenlerde karşılaşılabilir. Bu nedenle sigaranın en az üç hafta öncesinden kesin olarak bırakılmış olması gerekmektedir.
Alt yüz ve boyun gençleştirme ameliyatlarının sonucu kalıcı mıdır?
Ameliyat sonrasında da yaşlanma süreci devam eder ve gerilmiş olan bölgelerde bir miktar gevşeme ve sarkma olur. Ancak bu hiçbir zaman ameliyat öncesi durumuna dönmez. Kullanılan tekniğe ve hastanın özelliklerine göre ameliyatın kalıcılığı değişir. Kalın ve yağlı cildi olanlarda sarkma daha erken olur.