Güzel burun nedir?
Burun estetiği için güzel bir burun, kişinin yüzünün geri kalanı ile uyumlu, kişilik özelliklerini yansıtan, ailesel ve ırksal karakterini tamamen kaybetmemiş burundur.
Yüzümüzün de vücudumuzun da matematiksel bir ifade olan “Altın Oran” prensibine uygun olması illa güzel/yakışıklı olacağımız anlamına gelmez. Bu oran genel bir denge ölçüsü olarak dikkate alınabilir. Ünlüler dünyasında bizlere en çekici gelen insanlar ufak tefek asimetrilere ya da abartıları hatlara sahiptir ve bunu özgüvenleri ile avantaja dönüştürmeyi bilirler.
Kişinin yüzü ile uyumsuz bir burun, çok güzel yapılmış bile olsa, yüze sonradan yapıştırılmış gibi durur. Tüm estetik cerrahi girişimlerinde olduğu gibi, Rinoplasti’de de amaç, ameliyatlı görünüme yol açmamak, doğal bir sonuç elde etmek olmalıdır.
Rinoplasti ameliyatlarını kimler yapmalı?
Rinoplasti ameliyatları Plastik Cerrahi ya da Kulak Burun Boğaz Uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Burun bir bütündür ve burun estetiğinin Plastik Cerrah, hava yolu cerrahisinin KBB uzmanı tarafından yapılması gerektiği düşüncesi doğru değildir. Önemli olan sizi ameliyat edecek olan uzmanın Rinoplasti konusunda tecrübeli olması, işini ciddiye alması ve iyi bir estetik görüşe sahip olmasıdır.
Rinoplasti ameliyatlarının sonucu kalıcı mıdır?
Rinoplasti ameliyatlarının sonucu kalıcıdır. Yaşla tüm burunlarda oluşan değişiklikler, rinoplasti sonrasında da gerçekleşir. Burun kıkırdakları biraz büyür, burun ucu düşer, deri kalınlaşır. Ama burun hiçbir zaman eski haline dönmez.
Erkek ve kadınlardaki estetik hedefler farklıdır
Burnunun görünümünden şikayetçi olan, gerçekçi istekleri olan ve sağlık durumu izin veren her hastaya Rinoplasti işlemi yapılabilir. Ayrıca burundan nefes alıp vermekte güçlük çeken kişilerde de, hava yolu açılırken burun şekli değiştirilebilir.
Estetik cerrahlar kadınlarda, yüz şekline uyumlu olmak kaydı ile daha ince, düz ya da hafif kavisli inen, biraz kalkık burunlar elde etmeye çalışırlar. Ancak erkeklerde durum farklıdır. Bir burun ameliyatından sonra erkek hastada olabilecek en kötü sonuç feminizasyon, yani kadınsılaşmadır. Bu nedenle erkek burunlarının fazla küçültülmemesi gerekir. Burunların düz inmesi, hatta hafif kemerli olması, kalkık olmaması, burun ucunun çok inceltilmemesi gerekir.
Rinoplasti kaç yaşında yapılır?
18 yaşını doldurmuş her hastaya Rinoplasti yapılabilir. Çok ciddi görüntü ya da solunum problemleri söz konusu olduğunda kızlarda 16 yaşında bile ameliyat yapılabilir. Erkeklerde kemik gelişimi daha geç tamamlandığından 18 yaş beklenir. Her estetik ameliyatta olduğu gibi hastaların belli bir duygusal olgunluğa kavuşmuş olması gerekir. Bu nedenle özel durumlar dışında 18 yaşından önce estetik ameliyat yapılmaz.
Burun ameliyatlarının en çok yapıldığı yaşlar 18-25 arasıdır. İleri yaşlarda, özellikle 40 yaş sonrasında burun ameliyatları, cildin kalınlaşması ve elastikiyetini yitirmesi nedeni ile teknik açıdan daha zordur. 40 yaş üzerinde burun ameliyatı talep eden hastaların psikolojik açıdan iyi değerlendirilmeleri gerekir.
Ameliyat planlamasında doktor hasta işbirliği
Her estetik ameliyatta olduğu gibi en önemli nokta, hekimin hastanın ne istediğini, hastanın da hekimin neler yapabileceğini anlamış olmasıdır. Bunun için hastaların beğendikleri burunların resimlerini getirmeleri faydalıdır. Ameliyat öncesi görüşmede hastanın fotoğrafları çekilir ve bilgisayar simülasyonları ile ameliyat sonrası görünümün nasıl olabileceği hasta ile tartışılır.
Hastanın solunum sorunu olup olmadığı değerlendirilir, gerekirse nazal endoskop ile burun içerisi muayene edilir. Sinüs sorunu olduğu düşünülüyorsa ameliyat öncesi bilgisayarlı tomografi ile sinüsler değerlendirilir.
Ameliyat öncesinde ve sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Rinoplasti ameliyatında da tüm ameliyatlarda olduğu gibi 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durulmalıdır.
Kullanılmaması gerekenler ilaçlar:
Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler
(ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir).
Ginseng, Ginko Biloba, CO-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği gibi bitkisel ürünler ve tüm zayıflama ürünlerinin tüketimi 7 gün önce durdurulmalıdır.
Rinoplasti ameliyatları nasıl yapılır?
Rinoplasti işlemi sıklıkla burun altından yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Burun derisi kaldırılır, kemik ve kıkırdaklar ortaya konulur. Kemer alınır, kıkırdaklar şekillendirilir, gereken yerlere kıkırdak yamaları konulur. Burun ucu şekillendirilir ve inceltilir. Burun kemikleri kırılarak burun çatısı kapatılır, taban daraltılır. Gerekiyorsa burun kanatları da daraltılır. Ameliyat sırasında hastanın hava yolunu tıkayan kemik ya da kıkırdak eğrilikleri varsa onlar da alınır. Rahat nefes alabilmesi için burnun orta çatısı desteklenir, iç burun kapağı onarılır. Burun etleri büyükse radyofrekans yardımı ile ya da cerrahi olarak küçültülür. Kesikler dikilir, burunun üzerine kağıt flasterler ve plastik bir alçı konulur.
Rinoplasti sonrasında burun tamponu kullanmıyoruz.
Çok özel durumlar dışında burun tamponu kullanmıyoruz. Eğer septuma yönelik ciddi bir işlem yapılmışsa burun içerisine ince silikonlar konulabilir. Tampon ameliyat sonrası ağrının ve rahatsızlığın en önemli sebebidir. Durduğu sürece nefes alıp vermeye engel olur, çıkartılması ağrılıdır ve çıkarılırken kanamalara neden olabilir. Tampon kullanılmaması hasta konforunu çok yükseltir.
Rinoplasti ameliyatlarında anestezi gerekir mi?
Rinoplasti ameliyatları ameliyathane ortamında ve genel anestezi altında gerçekleştirilir.
Rinoplasti ameliyatı ne kadar sürer?
Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatı son derece dikkatli ve sabırlı yapılması gereken bir ameliyattır. Ameliyat 2-3 saat sürer.
Rinoplasti ameliyatı sonrasında neler yaşanır?
Hastalar genellikle aynı gün evlerine gönderilir. İlk 2 gün şişme, morarma ve burundan kan sızıntısı olabilir. Bunu azaltmak için erken dönemde mutlaka buz uygulaması yapılmalıdır. Tampon olmamasına rağmen hastalar ilk günler rahat nefes alamazlar. Burun içerisine sıkılan tuzlu su ve dekonjestan spreyler ile burun içi şişliği azaltılır ve birkaç gün sonra hava yolu açılır. Hastalar 2 gün sonra televizyon izleyebilir, kitap okuyabilir, dışarı çıkabilir. Altıncı gün alçı ve dikişler alınır. Alçı alındıktan sonra hasta işine dönebilir. Morluklar kaldıysa kapatıcı makyajlar yardımı ile bunlar gizlenebilir. Yaklaşık 3 hafta sonra şişlikler büyük oranda iner ve hastanın ameliyatlı görünümü geçer. Üç ayın sonunda şişlikler %80 oranında geçer. Hastaların ameliyat sonrası 3 hafta yüzlerine darbe alabilecekleri sporları yapmamaları, 3 ay boyunca güneşten korunmaları gerekir.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Burun ikinci kez ameliyat edilebilir mi?
Gerektiğinde defalarca ameliyat edilebilir. Ama her ameliyatta başarı olasılığı biraz daha düşer ve komplikasyon gelişme riski yükselir. Bu nedenle ilk ameliyatın gerekli özen gösterilerek tecrübeli ellerde yapılması çok önemlidir.
Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatları ağrılı mıdır?
Rinoplasti ameliyatları ağrılı değildir. Hastaları daha çok nefes alamama, şişlik ve morluklar rahatsız eder.
Hangi hastalar Rinoplasti için uygun değildir?
Çok kalın ve yağlı cildi olan, kıkırdakları zayıf hastalar alınacak sonuçların mükemmel olamayacağı konusunda önceden uyarılmalıdır. İleri yaşlarda cilt kalınlaşıp elastikiyetini yitirdiğinden beklenen sonuçlar çok iyi olmayacaktır. Özellikle ileri yaşlardaki hastalar, yakın zamanda geçirilmiş bir duygusal travma varlığı konusunda iyi sorgulanmalıdır. Sevilen bir kişinin kaybı, boşanma gibi duygusal travmalar sonrası erken dönemde yapılacak estetik ameliyatlar, hastanın duygusal durumunu daha da kötüleştirebilir.
Bunlar dışında genel sağlık sorunları olan, kanama ve pıhtılaşma bozuklukları olan hastalarda, bu sorunlar düzeltilmeden Rinoplasti işlemi yapılmaz.
Rinoplasti ameliyatı sonrası ne tür sorunlar yaşanabilir?
Erken dönemde en sık karşılaşılan sorun kanamalardır ve bu nedenle bazen hastanın tekrar ameliyata alınması gerekebilir. Burun estetiği (rinoplasti)/ ameliyatları sonrasında geç dönemde hafif burun ucu asimetrilerinden burnun tamamen çökmesine kadar değişen çok çeşitli komplikasyonlar yaşanabilir. Bunlar dışında burnun aşırı oyulması, çok kaldırılması, çok kısaltılması, burun ucunun mandalla sıkılmış gibi çok sivrileştirilmesi, nefes alamama gibi sorunlarla da sık karşılaşılır. Bunları en aza indirmek için doğru hekim seçmeniz ve seçtiğiniz hekime isteklerinizi iyi ifade etmeniz çok önemlidir.
Rinoplasti sırasında başka yerden kıkırdak alınması gerekli midir?
Ameliyatın her aşamasında kıkırdağa ihtiyaç duyulur. Hasta daha önce ameliyat olmadıysa, çok özel durumlar dışında, ihtiyaç duyulan kıkırdakların tümü burnun içerisinden elde edilir. Ancak daha önceden ameliyat edilmiş hastalarda kulaktan ya da kaburgalardan kıkırdak alınması, kulak arkasından ya da saçlı deriden adale zarlarının alınması gerekebilir.
Rinoplasti sonrası burun düşmesi ne demektir?
Burun ucu düşük olan hastalarda, ameliyat sırasında yeterli destek oluşturulmazsa, şişlikler geçtikten sonra burun ucu tekrar aşağıya sarkar. Doğru yapılmış bir burun estetiği (rinoplasti) sonrasında bu tür sorunlarla karşılaşılmaz.
Prof. Dr. Akın Yücel‘den randevu almak için lütfen tıklayın.