Yüzümüz sadece ciltten ve yumuşak dokulardan ibaret değildir. Bu cildin altında bir kemik iskelet yer alır. Güzel bir yüz için sağlam ve dengeli bir iskelet çatının varlığı şarttır. Yüz kemikleri bazı durumlarda yeterince gelişemezler. Bu durum kişinin genetik özelliklerine, ait olduğu ırka ve gelişme durumuna göre ortaya çıkabileceği gibi, geçirilmiş kazalar ve diş sorunlarına bağlı olarak da oluşabilir. En çok çene kemiğinde ve orta yüz bölgesinde bu tür gelişme gerilikleri oluşur. Bu durumlarda gelişme geriliği olan bölge ya ameliyatla ileri alınır, ya da kemik dışarıdan konulan bir takım maddelerle belirginleştirilir. İdeal madde kişinin kendi kemiğinin kullanılmasıdır. Ancak vücudun başka yerinden kemik almak karmaşık ve ağrılı bir işlemdir ve kaza ve kanser gibi sebeplerle oluşan kemik kayıpları dışında tercih edilmez. Yüz iskeletinin estetik amaçlı desteklenmesi için sentetik protezler tercih edilir.
Yüzde kullanılan protezler ile ilgili sıkça sorulan sorular:
Yüzün hangi bölgelerinde protezler kullanılır?
Protezler en çok orta yüz bölgesinde ve çene kemiği üzerinde kullanılır. Orta yüz bölgesinde kullanılan protezler elmacık kemikleri üzerine ve gözaltlarına konulur. Çene kemiği üzerinde kullanılan protezler ise çene ucuna ve çene kenarlarına yerleştirilir.
Yüzde kullanılan protezler hangi maddelerden yapılır?
Yüz protezleri silikondan ya da poroz polietilenden imal edilir.
- Silikon protezler kaygan olduklarından küçük kesiklerden kolayca yerleştirilebilirler. Aynı şekilde çıkartılmaları da daha kolaydır. Ancak silikon zaman içerisinde alttaki kemikte erimeye yol açabilir. Kaygan yüzeyli olduklarından iyi tespit edilmezlerse yerlerinden kayabilirler.
- Poroz polietilen küçük delikler içeren bir plastiktir. Piyasadaki ismi Medpor’dur. Medpor implantlar pürtüklü bir yüzey içerdiklerinden yerleştirilmeleri ve çıkartılmaları silikona göre daha zordur. Ancak delikler nedeni ile kısa sürede içerisine doku büyümesi olur ve kayma riski çok düşüktür. Ayrıca alttaki kemikte bir erimeye neden olmaz.
Yüz protezleri hangi durumlarda kullanılır?
Yüz protezleri yüzü dengelemek ve güzelleştirmek için kullanılırlar. Elmacık kemikleri desteklenerek daha çıkık bir görünüm oluşturulur, yüz ovali belirginleştirilir. Orta yüzü basık olan kişilerde gözaltlarına konulan protezlerle yüz dengelenir. Çenesi geride, kuş yüzü görünümü olan hastalarda çene ucuna konulan protezlerle yüz profili düzeltilir. Çene kenarlarına konulan protezlerle özellikle erkek hastalarda daha köşeli ve güçlü bir görünüm elde edilir.
Yüz protezleri nasıl konulur?
Orta yüz ve elmacık kemiği üzerine konulacak protezler alt göz kapağından ya da ağız içinden yapılan kesilerle, çene ucuna konulacak protezler çene altından ya da ağız içerisinden yapılan kesilerle, çene kenarlarına konulacak protezler ise ağız içinden yapılan kesilerle yerleştirilir. Protezler kemiğe genellikle bir vida ile tespit edilir.
İşlem öncesinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı?
Tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi yüze protez yerleştirme işlemlerinde de işlemden 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.
Kullanılmaması gerekenler:
- Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),
- Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
- Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği bitkisel ürünler
- Tüm zayıflama ürünleri
Yüz protezleri için anestezi gerekir mi?
Başka bir cerrahi işlem yapılmayacaksa yüz protezi ameliyatları lokal anestezi ve sedasyon (ağır sakinleştiriciler) altında, ameliyathane ortamında gerçekleştirilir.
Yüz protezi ameliyatları ne kadar sürmektedir?
Yüz protezi işlemleri 30 – 60 dakika kadar sürer.
Yüz protezi ameliyatları ağrılı mıdır?
Yüz protezlerinden sonra fazla bir ağrı beklenmez. Hafif ağrı kesicilerle kontrol edilebilir.
Yüz protezi ameliyatları sonrasında neler yaşanır?
İşlem yapılan bölge üzerinde hafif bir şişlik ve morarma gelişir. Hastalarda geçici uyuşukluklar ve mimik hareketlerinde geçici zayıflamalar olabilir. Ameliyattan 72 saat sonra şişlikler inmeye başlar. Genellikle 3 hafta sonra yüz gerçek görünümünü kazanır.
Yüz protezi ameliyatları sonrası ne tür sorunlar yaşanabilir?
Erken dönemde uyuşukluk ve yüz hareketlerinde azalmalar olabilir, ancak bunlar genellikle geçicidir ve birkaç gün içerisinde düzelirler. Alt dudakta kalıcı his kaybı çene ucu protezlerinden sonra nadir de olsa gözlenebilir. Enfeksiyon özellikle ağız içerisinden konulan protezlerden sonra oluşabilir. Enfeksiyon nedeni ile protezin çıkartılması gerekebilir. Uzun vadede özellikle silikon protezlerin yerlerinden kayması ve asimetriler gözlenebilir. Yine silikon protezler alttaki kemikte erimeye yol açabilir. Medpor implantlar yer değiştirme açısından daha güvenli protezlerdir.