Uzun ve düzgün bacaklar tüm kadınların hayalidir. Biçimli bacaklar için iyi bir genetiğin yanı sıra, düzenli spor, bilinçli beslenme, sürekli cilt bakımı şarttır. Bunlarla çözülemeyen sorunlar için Plastik Cerrahi çeşitli seçenekler sunar. Bacakların boyunu uzatmak ya da kemik eğriliklerini düzeltmek mümkün değildir, ancak bu sorunlar daha az görünür hale getirilebilir.
Bacak estetiği ile ilgili sıkça sorulan sorular:
Bacak estetiği nedir?
Bacak estetiğinde amaç, kalçalardan ayak bileklerine kadar bacakları daha düzgün, şekilli ve çekici hale getirmektir. Bu amaçla fazla olan bölgelerden yağ dokusu alınır, eksik bölgelere eklenir. Yağın yetersiz olduğu hallerde bacakları şekillendirmek için silikon protezler ya da dolgu maddeleri kullanılabilir.
Bacak estetiği işlemleri kimlere yapılır?
Bacak estetiği işlemleri bacağının şeklinden memnun olmayan tüm hastalara yapılabilir. Bacaklarda yağlanma en sık basenlerde, uyluk içlerinde ve diz içlerinde olur. Basen yağlanması kalçayı düşük, bacakları kısa gösterir. Uyluk ve diz içindeki yağlanmalar ise bacakların eğri gözükmesine yol açar. Bazı hastalarda bacakların ön tarafında da yağlanma olur ve çepeçevre inceltme gerektirebilir. Bir diğer sorun diz altındaki ve ayak bileklerindeki kalınlıktır. Bu bölge liposuction ile inceltilebilir. Ancak kemikte kalınlık varsa sınırlı bir incelme elde edilebilir. Bazı hastalarda ise sorun diz altlarının aşırı ince olmasıdır. Bu gibi durumlarda baldırlara silikon protezler konularak diz altı daha kalın ve adaleli gösterilebilir. Bacak konturundaki ufak eğrilikler yağ enjeksiyonları ya da Macrolane uygulamaları ile kamufle edilebilir.
Bacak estetiği ameliyatları nasıl yapılır?
Bacak bölgesine yapılabilecek birçok işlem vardır. Bunlar hastanın ihtiyacına göre tek başına ya da bir arada uygulanabilirler.
- Liposhaping: Yağlanma en çok basenler, uyluk içleri ve diz içlerinden olur. Bu bölgelerden yağın alınması ile bacaklar daha uzun ve düzgün görünür. Ayrıca bacaklara çepeçevre liposuction yapılarak genel bir incelme de sağlanabilir. Diz altı ve ayak bileği çevresi ince kanüllerle inceltilir. Alınan yağlar gerekli görülen bölgelere eklenerek daha düzgün görünen bacaklar elde edilebilir. Yağ ekleme işlemleri en sık diz altlarına ve baldırlara yapılır. Ayrıca ufak eğrilikler de yağ enjeksiyonları ile gizlenebilir.
- Kalf protezleri: İnce bacaklar istenen bir şey olmasına karşın, çok ince olduğunda çirkin görünebilir. Özellikle dizin alt kısmı orantısız bir şekilde ince olan hastalarda silikon kalf protezleri iyi bir çözüm sunabilir. Diz arkasından yapılan küçük bir kesi ile protez yerleştirilir. Böylelikle bacaklar daha kalın ve adaleli görünür, ince ayak bileği vurgulanarak bacaklara daha çekici bir görünüm kazandırılır. Özellikle vücut geliştirme ile ilgilenen erkek ve kadınlar kalf protezlerini tercih ederler.
- Uyluk germe: Uylukların iç tarafındaki ince cilt yaşın ilerlemesi ve kilo alıp vermeler sonucunda gevşer ve sarkar. Bu durumda dikey bir iz bırakacak şekilde cilt fazlası çıkarılarak uyluklar sıkılaştırılır.
- Dolgu uygulamaları: Bacaklarında ufak eğrilikler olan, ancak yağ enjeksiyonu için yeterli yağı olmayan hastalarda hyaluronik asit dolguları yapılabilir. En çok bilinen marka Macrolane’dir. Macrolane dolguları yaklaşık 1 yıl dayanmaktadır.
Bacaklara ameliyatsız bir çözüm yok mu?
Düzenli spor yapmak ve kilo almamak tüm vücut için olduğu gibi bacaklar için de yararlıdır. Bazı egzersizlerle bacak kaslarının güçlendirilip yağ birikimlerinin azaltılması bacakların daha biçimli görünmesini sağlar. Bu bölgedeki cildin sıkılaştırılması için lenf drenajı ve radyofrekans uygulamaları da etkilidir.
Ameliyat öncesinde neler yapılmalı, neler yapılmamalı?
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, bacak estetiği ameliyatlarında da ameliyattan 3 hafta öncesinde aspirini ve sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kanı sulandırabilecek ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.
Kullanılmaması gerekenler:
- Apranaks, Voltaren, Vermidon gibi ağrı kesiciler (ağrı kesici gerektiğinde Minoset, Novalgin kullanılabilir),
- Ginseng, ginko biloba, co-enzim Q gibi maddeler içeren multivitamin hapları,
- Yeşil çay, keten tohumu, kiraz sapı, domates çekirdeği gibi bitkisel ürünler
- Tüm zayıflama ürünleri
Bacak estetiği ameliyatlarında anestezi gerekir mi?
Bacak estetiği ameliyatları ameliyathane ortamında ve yapılacak işleme bağlı olarak, genel anestezi ya da sakinleştiriciler altında (sedasyon) altında gerçekleştirilir.
Bacak estetiği ameliyatı ne kadar sürmektedir?
Bacak estetiği ameliyatları, yapılan işlemlere bağlı olmak üzere 1-4 saat arasında sürmektedir.
Bacak estetiği ameliyatları ağrılı mıdır?
Silikon kalf protezleri bir miktar ağrıya ve rahatsızlığa sebep olabilir. Liposhaping işlemlerinde de bir miktar ağrı olabilir. Ancak bu ağrı hastaların günlük aktivitelerini kısıtlayacak şiddette değildir.
Bacak estetiği ameliyatı sonrasında neler yaşanır?
Hastalar genellikle aynı gün evlerine gönderilir. İki gün sonra banyo yapılabilir. Liposhaping işlemleri sonrasında yaklaşık 3 hafta korse kullanılır. Diz altına liposhaping uygulamalarından ve kalf protezlerinden sonra yine 3 hafta varis çorabı kullanılması gerekir. Diz altına ve ayak bileğine yapılan liposhaping işlemlerinden sonra şişlikler uzun süre devam eder. Hastaların ilk haftalar olabildiğince az ayakta kalmaları ve bacaklarını yükseğe kaldırmaları tavsiye edilir. Kalf protezi sonrasında da aynı şekilde ilk haftalar hareketlerin kısıtlanması gerekir. Üçüncü haftadan sonra koşma dışında spora izin verilir. Altıncı haftadan sonra her türlü aktivite serbesttir. Ameliyat sonrası bacakların daha hızlı şekillenmesinde ikinci haftadan sonra başlanan LPG, radyofrekans ve lenf drenajı masajları faydalıdır.
Bacak estetiği ameliyatı sonrası ne tür sorunlar yaşanabilir?
Liposhaping işlemlerinden sonra yaşanabilecek nadir de olsa en önemli sorun toplardamarlarda pıhtı oluşması ve bunu akciğerlere atmasıdır. Bunu önlemek için ameliyat sonrasında erken hareketi başlatıyoruz. En sık karşılaşılan sorun ise liposuction yapılan bölgelerde oluşan düzensizlik ve dalgalanmalardır. İyi bir planlama ile bu tür sorunların oluşma riski en aza indirilebilir. Kalf protezlerinden sonra protezlerin dışarıdan fark edilmesi, asimetriler ve kapsül gelişimi gibi sorunlar yaşanabilir. Yine protez sonrası diz arkasındaki dikiş izi belirgin kalabilir. Dolgu maddelerine karşı bazen vücut reaksiyon gösterebilir. Bu nedenle hep eriyen maddeler ve iyi bilinen markalar tercih edilmelidir. Bir hyaluronik asit bileşimi olan Macrolane en güvenli ürünlerden birisidir. Ancak Macrolane bile reaksiyona yol açabilir.
Bacak estetiği ameliyatlarının sonucu kalıcı mıdır?
Liposhaping sırasında verilen yağın bir kısmı kaybedilir, ancak bacaklarda elde edilen şekil değişiklikleri kalıcıdır. Aynı şekilde kalf protezlerinin de etkisi kalıcıdır. Macrolane enjeksiyonları 1 yıl içerisinde tamamen kaybolur. Hastaların cerrahi ile alınan sonucu koruyabilmek için kilolarına dikkat etmeleri, düzenli spor ve cilt bakımı yaptırmaları önemlidir.